27-11-08

sluiten... sluiten...en sluiten...

Wanneer sluit postkantoor Phillipssite?

Zeven jaar geleden sloot de Post haar kantoor aan het Leuvense station, om een eind verderop één te openen op de Phillipsite. Een beslissing die op onbegrip van zowat voltallig Leuven stootte, maar zelfs het ellebogenwerk van Leuvense politici kon toen geen redding brengen. In 2009 zullen de Leuvenaars alweer aan een nieuwe situatie moeten wennen: het postkantoor aan de Phillips sluit, en de Post werkt aan de opening van een postpunt ergens aan de Tiensepoort.

Wanneer de sluiting precies zal gebeuren kan of wil woordvoerder Fred Lens niet kwijt, maar dat het in 2009 zal zijn, daar wil hij geen geheim van maken (uiteraard, de lange lijst te sluiten kantoren duikt na een internetzoektocht snel op).

De sluiting heeft betrekking op de lokettenzaal van het kantoor, het sorteercentrum blijft. Een tiental loketbedienden vreest jobverlies, maar krijgt verder geen berichten over de precieze sluitingsmaand. Albert Vandeneynde van het ABVV vertelt dat de medewerkers zich in de steek gelaten voelen. De vakbondsafgevaardigden voelen zich in een pastoorsrol gedwongen: een luisterend oor bieden, ondersteuning geven, de pispaal zijn … “Toen twee jaar terug de sluiting van een lange reeks postkantoren werd ingezet was er nog onrust en hier en daar protest”, aldus Vandeneynde, “maar de mensen zijn veel gewoon ondertussen, en van protest trekt de Post zich toch niets aan”.

Zijn collega Wille van het ACV voorspelt dat de Post zich strikt aan het beheerscontract met de overheid zal houden en er slechts 1 postkantoor per gemeente zal overblijven. Een bewering die postwoordvoerder Lens bevestigd noch ontkend: “ de Post is altijd in beweging, na deze reorganisatie kan natuurlijk een andere volgen. De sluiting van de kantoren gebeurt op basis van het aantal verwerkingen in de kantoren.”

“Kunnen we stellen dat de Post na zeven jaar toegeeft dat de verhuis naar de Phillipsite niet het beste idee was, want blijkbaar ligt de activiteit er onder het gewenste niveau?” Op onze vraag wil woordvoerder Lens niet reageren “want het zijn keuzes uit het verleden”. Het opteren voor een postpunt aan de Tiensepoort motiveert hij met”wij kiezen vandaag voor commerciële locaties”.

De terugtredende staat

De intrede van Prior zegels, een aparte krantenronde vroeg in de ochtend, het verminderen van het aantal rode brievenbussen, het vervangen van postbodes door “postbezorgers”(uiteraard met een lager loon), de invoering van de tijdsmeting voor de postbedeling (de Geo route), de vervanging van postkantoren door postpunten, … de post bereidt zich voor op de Europese liberalisering van de postmarkt in 2011.

Voorlopig is de Belgische staat nog meerderheidsaandeelhouder bij de Post, ze kan dat ook blijven als ze dat wenst, al heeft ze daarover nog niets besloten.

De regeringspartij PS kant zich alvast tegen het verder sluiten van postkantoren. Hun voorzitter Di Rupo in de Standaard ( 22/11/08): “ik ben volledig, maar dan ook volledig gekant tegen het sluiten van bijkomende postkantoren. De onderneming maakt ongeveer 100 miljoen euro winst. Dat is toch niet slecht, hé. Begrijp me niet verkeerd. Ik was voorstander van een modernisering en een herstructurering van de Post. Maar in het licht van de huidige crisis denk ik dat het onverstandig is om postkantoren te sluiten. … We horen hier en daar dat er jobs zouden sneuvelen. U kent het verhaal: de ontslagen zijn nodig om de Belgische Post op het niveau te brengen van andere () Europese bedrijven. Laat ons alstublieft eens stoppen met dat verhaal. De Post maakt een redelijke wint en de buitenlandse aandeelhouder krijgt een behoorlijke vergoeding.”

Maar of Di Rupo zijn mening in de hoogste kantoren van de Post enige invloed zal hebben, is maar de vraag: welk belang wil de Belgische staat nog bij de Posterijen. Vooral, heeft de staat nog het geld om te investeren in de Belgische Post en er dus voor te zorgen (al is het met een nieuw beheerscontact) dat er inderdaad geen nieuwe ronde postkantoorsluitingen zal opduiken na 2009? Het antwoord lijkt negatief, eerder dan de postdiensten zal men nog de bank van de Post van financiële dekking voorzien. Als gevolg zal de markt beslissen. En dan is de mening van een partijvoorzitter van de politieke meerderheid interessant, maar eerder gewichtsloos.

17:00 Gepost door Pol de postman in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.