28-11-08

Nederlandse postmarkt nog niet vrij...

Postmarkt nog niet vrij

Het kabinet heeft vrijdag niet besloten de postmarkt per 1 januari volgend jaar vrij te maken. Staatssecretaris Frank Heemskerk (Economische Zaken) zei dat er nog geen datum is vastgesteld.

Hij zal samen met minister Piet Hein Donner (Sociale Zaken) overleg voeren met werkgevers en werknemers over de arbeidsvoorwaarden van de postbezorgers.

De concurrenten van martkleider TNT Post, Sandd en Selekt Mail, hebben een cao afgesloten met de vakbonden. De postbezorgers, die op stukloon werken, moeten geleidelijk betere arbeidsvoorwaarden krijgen. Het kabinet heeft een ,,stok acher de deur'' om het tempo waarin dat gebeurt te beïnvloeden. Op grond van een algemene maatregel van bestuur mogen de bewindslieden ingrijpen in de arbeidsvoorwaarden.

Het kabinet ziet de cao, die op 12 november werd afgesloten als een goede stap. De nieuwe postbedrijven zeggen toe dat ze toegroeien naar arbeidscontracten met uurloon. De vakbonden zien graag dat het kabinet druk op de ketel zet.

De postmarkt moet uiterlijk 1 januari 2011 helemaal vrij zijn. In ons land heeft TNT Post tot dusver het monopolie op brieven tot 50 gram. Als dat monopolie vervalt zal de concurrentie, vooral om grote partijen post zoals bankafschriften en dergelijke, echt losbarsten.

De Tweede Kamer wilde dat het kabinet een besluit zou nemen over de liberalisering van de postmarkt per 1 januari 2009. Vooral de VVD is voorstander van een snelle liberalisering, omdat de klanten dan hun voordeel kunnen doen met lagere prijzen. De SP vreest dat de strijd om de markt zal worden uitgevochten over de ruggen van de postbezorgers.

14:29 Gepost door Pol de postman in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.