10-12-08

Kerstkaart met... vlaai gevuld...

vlaai
Eerste met vlaai gevulde e-Kerstkaarten van Limburgse bakker Gerards


De 'gevulde kerstkaart' komt uit de keuken van Ard Gerards. Deze Limburgse vlaaibakker was de files zat en begon bijna een jaar geleden met Art Vlaai, een website waarop iedereen een vlaaibouwpakket kan bestellen dat door de postbode bezorgd wordt. In de doos, die in iedere brievenbus past, zitten alle nodige ingredienten voor een onvervalste Limburgse vlaai. Het zelf bereiden is met de heldere handleiding zo simpel, dat een kind letterlijk het klusje kan klaren. Dit jaar komt bakker Gerards voor het eerst met het vlaaipakket met Kerstgroeten.

Art Vlaai werd in korte tijd een succes, maar Gerards zit niet stil. "Het leek me leuk met Kerst gevulde kaarten te sturen. Wij kunnen iedere gewenste boodschap bij het vlaaipakket voegen en de ontvanger heeft met Kerst dan beslist een verse en zalige vlaai op tafel staan. Nu zie je vaak dat mensen elkaar via internet van die e-kerstkaarten sturen. Dit lijkt er op: je stuurt ons een e-mail, maar de ontvanger krijgt dan wel iets lekkers op tafel in plaats van op het beeldscherm. Er zitten ook steeds meer Nederlanders in het buitenland, en hoe zullen die het vinden om zo'n kerstkaart te ontvangen?''

En daarmee laat Art Vlaai de kerstkaart een grote sprong in de evolutie maken. De eerste kerstgroeten lijken uit de Middeleeuwen te dateren toen geliefden en kasteelheren houtsnijwerk aangeboden kregen met religieuze taferelen.

De eerste echte kerstkaart dateert van 1843, toen de Engelse tekenaar John Callcott Horsley een kaart vervaardigde met de tekst 'A Merry Christmas and a Happy New Year to You'. Het versturen van wenskaarten kreeg echt een grote vlucht toen in de Verenigde Staten drukker Louis Prang omstreeks 1875 kerstkaarten massaal begon te produceren. In Nederland werden vorig jaar tegen de 200 miljoen kerstkaarten per post bezorgd.
Sinds het internet over de wereld is uitgerold vullen de mailboxen van velen zich tegenwoordig echter met zogeheten elektronische kerstkaarten. De gevulde kerstkaart lijkt daar niet een logisch evolutionair vervolg op. Maar wel een heel lekkere! En een die zich ongetwijfeld staande weet te houden.

zie www.artvlaai.nl

19:00 Gepost door Pol de postman in Algemeen | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

Commentaren

dal Sint-postman! dank je wel ! de kleinkinderen hebben inderdaad een mooie brief teruggekregen! Niet te geloven hoe tevreden ze waren met die attentie!!

Hé die kerstvlaai is zeker een origineel idee!!Eentje die je niet vlug zult vergeten ,want je hebt er zelf ook nog werk aan,hahaha!

Gepost door: magda | 10-12-08

De commentaren zijn gesloten.