11-12-08

de brieven... aan God...

klaagmuur
'God, ik heb asbakken gejat'

Volgens de joodse traditie gaan alle gebeden in de hele wereld via deze plaats omhoog, zegt rabbijn Shmuel Rabinovitz, terwijl hij een epistel van vier dichtbeschreven kantjes in een spleet tussen de stenen propt.

Als officiële 'rabbijn van de muur' is hij verantwoordelijk voor alles wat zich hier afspeelt.

De Klaagmuur, ooit de westelijke muur van het Tempelcomplex, is zo joods als het maar zijn kan, maar alle gezindten bidden er tegenaan en stoppen er boodschappen in. Zo hoort het ook, vindt Rabinovitz. "Mijn huis zal een bedehuis heten voor alle volkeren", citeert hij de profeet Jesaja.

Niet iedereen kan bij de Klaagmuur bidden, of persoonlijk een briefje tussen de stenen stoppen. Maar schrijven kan altijd. Ieder jaar ontvangt het hoofdpostkantoor van Jeruzalem duizenden brieven in alle talen. Avi Yaniv is namens het postbedrijf belast met de zorg voor onbestelbare post en brieven aan God. Twee keer per jaar rijdt hij in zijn rode postauto naar de Klaagmuur met een grote lading brieven voor de Heer.

Gisteren was het weer zover. "Hier heb ik een brief uit Rusland. Kijk eens wat een prachtige postzegels", zegt hij, terwijl hij een envelop uit een van de dozen vist. Op de voorzijde staat: 'Aan God, Klaagmuur, Jeruzalem'. Dat is tenminste een volledig adres. Andere afzenders richten hun post simpelweg aan 'Koning der Koningen' of 'Engelen in de Hemel'.

"De inhoud van de brieven is een zaak tussen de schrijver en zijn Schepper", verklaart rabbijn Rabinovitz plechtig. Maar Avi Yaniv bekent dat hij wel eens wat leest. "Mensen vragen doorgaans om drie dingen, vrede, goede gezondheid en financiële voorspoed." Soms vragen ze om vergeving voor banale zonden, zoals de vrouw die schreef: "Beste God. Lang geleden heb ik asbakken uit hotels gestolen en glazen met reclame-opdrukken. Ik schaamde er me destijds niet voor, maar nu heb ik spijt."

Wie wil kan zijn brief aan God tegenwoordig ook per fax of e-mail verzenden. En er zijn websites die, al of niet tegen vergoeding, een uitgeprinte wens door studenten tussen de stenen laten duwen. Maar dat neemt niet weg dat het schrijven van gewone brieven nog altijd toeneemt. "Vooral uit de landen van de vroegere Sovjet-Unie krijgen we nu veel meer post."

Als Yaniv met zijn assistenten de brieven naar de muur heeft gedragen, bidt rabbijn Rabinovitz hardop: "Almachtige, verhoor hun gebeden." Daarna stopt hij persoonlijk een deel van de post tussen de stenen.

Voor de 'verzending' van de rest zorgen studenten van een naburig religieus seminarium.

Om ruimte te maken voor nieuwe brieven worden de spleten van de muur twee maal per jaar leeggehaald, aan de vooravond van Pesach (joods Pasen) en Rosh Hashana (joods nieuwjaar). Dat is geen sinecure. De studenten die ermee zijn belast nemen voor het begin van het karwei een ritueel bad.

08:30 Gepost door Pol de postman in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.