12-12-08

Liefde... onder de postzegel...

harskamp2a2
'Dag liefeling, gegroet met een hartelijke kus, daaag'

'Dag liefeling, gegroet met een hartelijke kus, tot weederziens, daaag'. Een meisje uit Hoogvliet schreef rond 1920 deze liefdesbetuiging op een prentbriefkaart met aan de voorzijde een koetsje en oude Hoogvlieters - gestoken in grootmoeders kleren - die poseren aan de Dorpsstraat.

Ze heeft zitten priegelen om de lieve woordjes in het vlakje onder de postzegel te krijgen. De boodschap kwam over. Haar vriendje, gelegerd bij de genie in Utrecht, weekte de zegel van de kaart en wist heel zeker dat niemand de liefdesuiting had gelezen. Leen Hordijk, telg uit een geslacht die generaties lang in Hoogvliet heeft gewoond, heeft een dikke 2000 van zulke kaarten verzameld. Vandaag verschijnt zijn boek 'De keerzijde van de prentbriefkaart.' Aan de hand van 236 kaarten - de voor- en achterkant zijn afgebeeld - geeft Hordijk een intiem kijkje in het leven van de Hoogvlieters tussen 1903 en 1960.

,,Natuurlijk, dit boek is ook om te kunnen poedelen in nostalgie, maar het is meer. Het is een sociaal document over het leven van gewone Hoogvlieters,'' vat Hordijk zijn unieke aanpak kernachtig samen. Een ander voorbeeld? Na het uitbrengen de felicitaties liet een 'kaartschrijver' er in 1943 in een adem er op volgen: ,,Ook heb gisteren het huisje staan schudden. Zoo is er geschoten en twee Engelse vliegtuigen neergeschoten.''

Verbazingwekkend, zegt Hordijk. ,,In die jaren van Duitse bezetting was er kennelijk geen censuur. Zulke berichten konden gewoon worden verstuurd.'' Opmerkelijk zijn de kaarten van na 1950. Onder de rook van Pernis groeide het landbouwdorp uit tot een industriedorp. 'Immigranten' uit Drenthe, Groningen en Friesland overspoelden Hoogvliet. ,,Die mensen weten niet wat een douche is. Ze houden er hun geit in.'' De autochtone Hoogvlieter, zo ontdekte Hordijk, wist niet wat hem of haar overkwam. ,,De oplossing was: zet die nieuwkomers bij elkaar. Over integratie gesproken.''

20:30 Gepost door Pol de postman in Algemeen | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

Commentaren

Pol :-) Met Google Talk gaat dat nu stukken eenvoudiger. Rond 1920 hadden de mensen nog veel geduld om te wachten op boodschap. Als nu de internetverbinding maar even uitvalt bellen we naar een helpdesk.
Groetjes van Daisy en een knuffel van Donna

Gepost door: Daisy | 12-12-08

De commentaren zijn gesloten.