12-12-08

nog eentje dicht... in Burst...

RIP'Met onze post moeten we nu kilometers ver'
Postkantoor van Burst gaat vandaag voor de laatste keer open

Postmeester Ronny De Lange bedient vandaag zijn laatste klanten in het kantoortje langs de Oudenaardsesteenweg in Burst. De honderden Burstenaren en Bambruggenaren die er jarenlang klant waren, moeten nu kilometers ver voor hun verrichtingen.


'Vandaag meer dan ooit wint u erbij ons beter te leren kennen. Vraag het bewijs aan het loket.' Die promotekst van de Bank van de Post lacht ons toe op de toegangsdeur van het kleine postkantoortje, op een paar honderd meter van de kerk in Burst.

Maar binnen krijgen we een heel ander verhaal te lezen. Een folder kondigt aan dat het kantoortje definitief de deuren sluit. Vanaf maandag moeten we naar de postkantoren van Herzele, Mere of Sint-Lievens-Houtem, allen ruim drie kilometer verder, of naar het nieuwe postpunt bij dagbladhandel Ronny aan de Gentsesteenweg 100 in Erpe, ruim vijf kilometer verder.

'Ja, het klinkt allemaal wat sarcastisch', geeft postmeester Ronny De Lange toe. Aan zijn klanten zegt hij dat ze voorlopig nog terecht kunnen in het kantoortje in Aaigem, maar ook dat staat op de sluitingslijst van De Post.

'Het ontbreekt ons hier nochtans niet aan cliënteel', verzekert Ronny. 'In de voormiddag kan de poetsvrouw nauwelijks de vloer dweilen van al het volk dat hier staat. Ik heb 37 jaar dienst en ik had me mijn fin de carrière wel anders voorgesteld. Nu moet ik tot aan mijn pensioen als een soort vliegende bedienaar van het ene kantoor naar het andere.'

De klanten van het kantoortje zijn niet te spreken over de sluiting. 'Het andere kantoortje in Erpe-Mere, in de Steenstraat van deelgemeente Mere, is niet alleen mijlenver, je kunt er ook je auto niet kwijt', weet voorzitter Johnny Van De Rijse van de plaatselijke SP.A-afdeling. Hij is vaste klant van het kantoortje in Burst. 'De Post sloot met de overheid een contract voor een minimale dienstverlening, maar dit is hier minder dan het minimum.'

Een andere klagende klant is een dame uit de buurt die een storting komt doen. 'Ik heb geen auto en ben dus aangewezen op het openbaar vervoer', zegt ze. 'Maar hoe moet ik in Mere geraken?' Ze is blij dat de postmeester haar de raad geeft om een oproepkaart voor de postbode voor haar raam te plaatsen. 'Als de postbode dat merkt, zal hij binnenkomen', sust de postbeamte.

De kantoortjes van Burst en Aaigem staan al ruim een jaar op de sluitingslijst van De Post en het gemeentebestuur van Erpe-Mere heeft daar maanden geleden krachtig tegen geprotesteerd. Tevergeefs. 'De reorganisatie van onze diensten is noodzakelijk', argumenteert men bij De Post.

17:00 Gepost door Pol de postman in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.