14-12-08

geboren verzamelaar... van postzegels...

verzamelaar
Niet te tellen zoveel postzegels

Jan Verstraten uit Zegge, Nederland, zit tot over zijn oren in de postzegels.

De tafel in de woonkamer van zijn huis aan de Vondelstraat ligt er vol mee.Niet dat Verstraten dat erg vindt. Integendeel, het is zo'n beetje het levenswerk van de Zegse oud-Indiëganger. Al ongeveer veertig jaar struint hij stad en land of naar postzegels. Niet om ze in een album te plakken, maar om ze te verkopen voor een goed doel. In dit geval de kas van de VOMI, de vereniging van oud-militairen die in Nederlands-Indië en Nieuw-Guinea hebben gediend.

De VOMI gebruikt het geld van de postzegelverkoop om bloemen en kransen te leggen tijdens herdenkingen van gesneuvelde Indiëgangers. Verstraten is er eigenlijk min of meer bij toeval ingerold.

"Dat was toen ik een oude dienstmakker in Zeeland bezocht en bij hem een boekje van de VOMI zag liggen met een advertentie van iemand uit Ede die postzegels inzamelde. Ik ben toen ook lid geworden van de VOMI en ben hier in West-Brabant de inzameling gaan doen." Een kwestie van overal vragen of mensen postzegels voor hem willen bewaren.

Inmiddels bewaren zoveel mensen hun postzegels voor Verstraten dat hij gemiddeld per jaar zo'n vijftig kilo aan zegels krijgt. Hoeveel er dat zijn, heeft Verstraten nooit geteld. "Maar als je weet dat duizend postzegels zeventig gram wegen, kun je je ongeveer een idee vormen." Behalve ontelbaar veel postzegels krijgt hij ook veel reacties. Zoals van een aangetrouwde neef die onderwijzer is op een school in Roosendaal.

"Die sprak er in de klas over en zijn leerlingen vonden het zo interessant dat ze mij hebben uitgenodigd om over mijn tijd in Indië te vertellen. Nou ben ik niet zo'n prater, dus ik heb iemand anders van de VOMI bereid gevonden dat te doen, maar ik ga wel luisteren." Wie hem wil helpen; het adres van Verstraten is:

Vondelstraat 4, 4735BR Zegge in Nederland

10:00 Gepost door Pol de postman in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.