15-12-08

de Nederlandse... gleufjes...

seizoensBus
Staakt het vuren!

Hoe kun je aan een land zien wat zijn werkelijk niveau van beschaving is? Sinds gisteren ken ik eindelijk het antwoord: aan de grootte van de brievenbusgleuven van het nationale postbedrijf.

In geciviliseerde landen kun je dikke enveloppen en zelfs postpakketjes door die gleuven schuiven. Sinds deze week is in mijn stad deze eenvoudige handeling in de komende drie weken onmogelijk. Het enige dat nog gepost kan worden zijn brieven die niet dikker zijn dan een sigarettenvloeitje. De strippen die TNT voor die gleuven heeft gezet laten niets anders toe. De vuurwerkterreur is dit jaar vroeg begonnen. Het ongemak van de brievenbussen is nog maar een peulenschil vergeleken met de ramp die ons te wachten staat.

Straks zullen talrijke lekkende ogen uit hun oogkassen gelepeld moeten worden. Voor anderen zal de duisternis een levenlang compleet worden. Afgerukte vingers en handen zullen de trottoirs ontsieren. Lieve huisdieren, door het geknal veranderd in paniekerige monstertjes, zullen hun baasjes tot bloedens toe bijten. Boven de rookvrije cafés zullen urenlang giftige dampen hangen. De afschrikwekkende CO2-emissies uit Nederland zullen het effect tenietdoen van al die nieuwe spaarlampen die dit jaar in Europa zijn ingedraaid.

Daarbij niet beseffend dat ze verraad plegen tegen hun eigenheid. Want hoe kan de vuurwerkorgie eigenlijk rijmen met een identiteit die door de eeuwen heen uit nuchterheid, soberheid en zuinigheid is opgebouwd? De mensen achter de stichting Staakt het vuren pleiten nu voor het stopzetten van de vuurwerkwaanzin. Mijn zegen hebben ze. De cijfers op hun site (www.staakthetvuren.com ) zijn veelzeggend. Wist u dat bij de jaarwisseling 2007-2008 meer dan 1100 gewonden zijn gevallen? Dat er 1500 arrestaties zijn verricht en dat alleen al in Den Haag de brandweer 800 keer is uitgerukt? Dat in 22 scholen brand is gesticht terwijl de laatste jaren 600 jongeren en kinderen ernstig oogletsel hebben opgelopen? Neem ook kennis van de cijfers van het Oogziekenhuis in Rotterdam: op 1 januari 2008 werden niet minder dan 50 gevallen van oogletsel behandeld. Daaronder zijn tien gevallen van blindheid en moesten vier ogen worden verwijderd. Houd toch op met die vuurwerkterreur!

08:15 Gepost door Pol de postman in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.