16-12-08

prijsverhoging De Post... geen herziening...

inge_vervotte11a
Vervotte weigert prijsverhogingen te herzien

Minister van Overheidsbedrijven Inge Vervotte weigert de geplande tariefverhogingen van De Post en de NMBS te herzien. Nochtans zijn ze gebaseerd op irrealistische inflatieverwachtingen en irrealistische energieprijzen.

In de Kamercommissie Overheidsbedrijven voelde N-VA-Kamerlid Peter Luykx minister Vervotte aan de tand over de prijsstijgingen bij de overheidsbedrijven. De tarieven van de NMBS stijgen vanaf 1 februari 2009 met 5,9%. Die van De Post vanaf 1 januari met maar liefst 10%. In beide gevallen werd de prijsstijging verantwoord met een verwijzing naar de "versnelde inflatie" en de "toegenomen energieprijs".

Echter, intussen heeft de FOD Economie de verwachtingen voor de inflatie in 2009 al bijgesteld van 4,5% naar slechts 1,5%. En door de economische crisis zijn de olieprijzen ook al flink gedaald, van 120 dollar per vat in september naar amper 40 dollar per vat vandaag. Luykx vroeg de minister dan ook om de prijsstijgingen te temperen en aan te passen aan de recentste verwachtingen.

Minister Vervotte wrong zich in haar antwoord in diverse bochten om uiteindelijk te besluiten dat de tarieven níet zouden worden aangepast aan de gewijzigde inflatieverwachtingen, noch aan de gewijzigde energieprijzen.

"De federale regering is toch ronduit hypocriet wanneer ze beweert te zorgen voor een verhoging van de koopkracht van de gezinnen. Daarenboven vergeet men nog al eens dat ook de werkgevers de dupe zijn. Zij maken veel gebruik van de diensten van De Post en betalen heel wat treinabonnementen voor hun werknemers. Deze regering zorgt voor minder koopkracht en voor meer belastingen. Ze verpakt ze gewoon anders", besluit Luykx

08:15 Gepost door Pol de postman in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.