23-12-08

Kerstzegel... Noorwegen...

noorwegen-kerstzegel-2008noorwegen-kerstzegels-2008

Kerstzegel van Noorwegen

Gnomes waren meer dan een eeuw het meest populaire ontwerp op de Noorse kerstkaarten. Echter sinds 1992 moesten ze plaats maken voor andere ontwerpen. Maar dit jaar zijn ze weer terug.

In de Noorse folklore was de gnome nauw verbonden met het bedrijf en met Kerstmis. Hij moest goed worden onderhouden en de boer moest altijd zorgen dat er een bordje pap voor hem klaar stond. Het hebben van een gnome op de boerderij bracht geluk. En de gnome was meestal vriendelijk, behulpzaam en aardig voor de dieren. Oorspronkelijk heette hij "tomt" of "toftekall", maar in de tijd werd hij bekend als Nikuls, een variant van het populaire St. Nicolaas, dan Nils en tenslotte "Nisse".

De gnome leefde in de schuur. Hij was klein ( niet groter dan het hoofd van een paard) en had een lange baard. Hij hield van het dragen van grijs, bij voorkeur korte broek en een rode muts. Als hij kreeg goed eten en drinken kreeg op kerstavond, gedroeg hij zich perfect. Als dit niet het geval was, dan werd hij somber gestemd en ging onvoorspelbaar gedrag vertonen. Je kon hierdoor in de problemen komen die je lang bleven achtervolgen.

09:15 Gepost door Pol de postman in postzegels | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.