24-12-08

Test aankoop geeft ons 96%...

la_poste_0

"96 procent van de brieven komt 's anderendaags aan"

 Van 4.000 brieven die de consumentenorganisatie Test-Aankoop in april van dit jaar heeft verstuurd, is 96 pct de dag erna aangekomen op zijn bestemming. Een goed resultaat, maar Test-Aankoop heeft ook kritiek voor De Post. Zo vindt de organisatie dat er te weinig brievenbussen zijn en dat de laatste lichtingen van die bussen te vroeg gebeuren.

Voor een veldstudie rond postbestelling stuurde Test-Aankoop in april 2008 4.000 brieven vanuit en naar achttien Belgische gemeenten. Ook werden 300 pakjes verstuurd via de formule Taxipost 24h. Daarnaast ging de consumentenorganisatie na hoe laat de laatste lichting van 630 brievenbussen, verspreid over het hele land, plaatsvindt. Met het onderzoek wilde Test-Aankoop nagaan in hoeverre De Post de beheersovereenkomst respecteert en hoe het bedrijf zich voorbereidt op de liberalisering van de sector.

's Anderendaags op bestemming
Het onderzoek toonde aan dat 96 pct van de verstuurde brieven 's anderendaags aankwam op zijn bestemming. Dat is beter dan wat de staat van De Post verlangt (95 pct). De overige brieven hadden tot vier dagen vertraging. Ook 92 pct van de pakjes kwam de volgende dag aan. Geen enkel pakje ging verloren.

Test-Aankoop wijst er op dat het niet moeilijk is om zulke mooie resultaten te halen als de laatste lichting van een derde van alle brievenbussen al voor 12 uur 's middags plaatsvindt. Zeventien pct van alle bussen wordt zelfs voor 10 uur een laatste keer gelicht. "Terwijl in 2003 nog 23 pct van de brievenbussen na 17 uur gelicht werd, is dat nu nog maar het geval voor 14 pct", stelt Test-Aankoop.

Platteland benadeeld
De organisatie betreurt ook dat op het platteland de "laatste lichtingen" vroeger plaatsvinden dan in steden. Daarmee bevoordeelt De Post plaatsen met veel passage, luidt de kritiek. "Met het oog op de liberalisering in januari 2011, heeft De Post een aantal keuzes gemaakt (...) die niet in het belang zijn van de consument", kaart Test-Aankoop aan.

Zo werden de brievenbussen gereorganiseerd en werden postkantoren gesloten en vervangen door PostPunten. "Van de 20.000 brievenbussen in 2003 resten er nu nog 14.000. Door de brievenbussen te plaatsen daar waar zich veel klanten bevinden, bevoordeelt De Post duidelijk de stad, ten nadele van het platteland", aldus de consumentenorganisatie.

08:00 Gepost door Pol de postman in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.