31-12-08

loont een goedkoper postbedrijf wel...

Loont een goedkoper postbedrijf?

De Nederlandse postmarkt is de laatste jaren sterk in beweging. TNT Post heeft er een aantal concurrenten bij gekregen. Klanten kunnen kiezen door welk postbedrijf ze hun mailingen laten bezorgen. Maar is de keuze voor een goedkopere verzender echt zo aantrekkelijk? D&DJ communicatie testte de bezorgkwaliteit én het resultaat van Netwerk VSP ten opzichte van TNT.

De test


In februari 2008 verstuurden we voor één van onze klanten een fondsenwervende mailing naar in totaal 14.286 relaties. Dit bestand werd aselect opgedeeld in twee bestanden van 7.143 relaties. Naar beide groepen werd exact dezelfde fondsenwervende mailing verstuurd. De ene groep kreeg de mailing via TNT Post toegestuurd. De andere groep via Netwerk VSP. Het mailpack bestond uit een gepersonaliseerde, fullcolor combola (brief met aangehechte acceptgiro) in een envelop met actietekst.

De mailing werd op een donderdag in februari gepost. Bij TNT werd gekozen voor 48 uurs postverzending, zodat zaterdag het ‘matmoment' zou zijn. Bij Netwerk VSP werd op dezelfde donderdag gepost. Het bezorgmoment viel in de week erop tussen dinsdag en vrijdag.

Bij de test is gekeken naar drie zaken: de bezorgkwaliteit, de kosten en het resultaat.

Bezorgkwaliteit


Over de bezorgkwaliteit van TNT Post is het nodige bekend. Zij zijn verplicht periodiek te publiceren wat hun bezorgkwaliteit is. TNT Post is verplicht (afspraak met de overheid) om een minimale bezorgkwaliteit van 96,5% te halen. Uit gepubliceerde onderzoeken blijkt dat dit in werkelijkheid een stuk hoger ligt. Vaak zelfs boven de 99%.

Er is veel minder bekend over de bezorgkwaliteit van ‘nieuwkomer' Netwerk VSP. Daarom is onderzoeksbureau Intomart gevraagd de bezorgkwaliteit van Netwerk VSP onder de loep te nemen. Intomart heeft ruim 200 van haar vaste panelleden toegevoegd aan de 7.143 poststukken die via Netwerk VSP werden verspreid. Deze panelleden werden gevraagd bij te houden wanneer het bewuste poststuk was bezorgd. Wekelijks werden ze hierover nagebeld.

Gemiddeld is de bezorgkwaliteit van Netwerk VSP na een week 89,6%. Dit percentage loopt in de weken daarna niet op. Concreet betekent dit dat naar verwachting ruim 10% van de poststukken, ongeveer 714 poststukken, niet of niet-tijdig zijn bezorgd. De minimale bezorgkwaliteit van TNT ligt, zoals eerder vermeld, rond de 99%. Dit betekent dat ongeveer 1% (71 van de 7.143 poststukken) gemiddeld niet door TNT worden bezorgd.

Kosten


De kosten voor de verzending van de poststukken bij TNT bedroegen 23,9 eurocent per stuk. Het totaalbedrag van de 7.143 poststukken komt hierbij op 1809,61 euro (incl. BTW).

Bij Netwerk VSP werd een prijs van 16,6 eurocent betaald per poststuk. Daarnaast zijn er bij deze verzender ook een aantal andere kostenposten. Het totaalbedrag van de verzending via Netwerk VSP komt hierbij op 1362,60 euro (incl. BTW). Netwerk VSP is hiermee bijna 450 euro goedkoper in haar verzendingstraject dan TNT.

Resultaat


Op de mailing via Netwerk VSP werd een responspercentage behaald van 16%. Het totaalbedrag dat binnenkwam op de mailing was 22.388,30 euro.

De mailing via TNT behaalde een responspercentage van 19%. Het totaalbedrag dat binnenkwam op deze mailing was 24.819,18 euro.

Het gedeelte via TNT behaalde dus 3% meer respons dan Netwerk VSP. Qua inkomsten kwam er bij het TNT-gedeelte ruim € 2400 meer binnen. De meerinkomsten bij TNT wogen dus ruimschoots op tegen de meerkosten voor de verzending (zo'n 450 euro).

Conclusie


Bij het beoordelen van een verzender speelt meer mee dan de stuksprijs voor de verzending van een poststuk. Het gaat ook om het percentage dat daadwerkelijk wordt bezorgd. En om de respons die de mailing vervolgens genereert.

Ons advies voor fondsenwervende klanten is om de ontwikkelingen scherp in de gaten te houden. En om regelmatig te testen. De postmarkt is sterk in beweging. Een mooie uitdaging voor fondsenwervers!

08:30 Gepost door Pol de postman in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.