03-01-09

Oostenrijkse Post... positief voor de toekomst...

Oesterreichische_Post_LogoOostenrijkse post blijft zich koesteren in staatsbescherming

De meeste concurrenten zien het nieuwe jaar met angst en beven tegemoet, maar Österreichische Post weet al bijna zeker dat het bedrijfsresultaat dit jaar verder zal stijgen. Topman Anton Wais van het voormalige staatsbedrijf zegt dit in een gesprek met het Duitse Handelsblatt. Zijn optimisme berust op een nieuwe postwet waaraan dit jaar de laatste hand wordt gelegd. Die wet zal Österreichische Post blijven beschermen tegen concurrentie en ook tegen mogelijke overnemers, zegt Wais.

Wais is er stellig van overtuigd dat die wet, waarover de nieuwe grote regeringscoalitie in Wenen dit jaar een besluit neemt, de dominante positie van zijn bedrijf (24 miljard euro omzet, 24.000 werknemers) niet zal aantasten. In november zegden zowel de sociaal-democraten als de conservatieven hem al toe dat er een branchebrede nieuwe cao kan komen. Dat betekent dat alle bedrijven die op de Oostenrijkse postmarkt actief willen zijn, dezelfde arbeidsvoorwaarden moeten hanteren als Österreichische Post.

Van nog meer belang is volgens Wais dat de nieuwe postwet, die hij rond het midden van het jaar verwacht, onder meer bepaalt dat elke speler op de Oostenrijkse postmarkt een universele dienst moet aanbieden en dus ook post moet accepteren met onrendabele bestemming. Dat maakt de instap in die postmarkt moeilijk voor buitenstaanders.

Österreichische Post is nog voor 51 procent in handen van de staat. Die incasseert dus ook ruim de helft van de dividenden die het bedrijf uitkeert. Wais heeft al laten doorschemeren dat over 2008 een kleine dividendverhoging in het vat zit. Het aandeel is nauwelijks door de kredietcrisis getroffen. Post AG noteerde voor de kerst 23 euro, vrijwel evenveel als een jaar eerder. De hele beurs van Wenen ging het jaar uit met een indexdaling van 62 procent.

09:30 Gepost door Pol de postman in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.