27-01-09

1 miljoen boete... voor ex-baas Deutsch Post...

duitsEen miljoen euro boete voor ex-baas Deutsche Post

Voormalig topman van Deutsche Post Klaus Zumwinkel is door de rechtbank in Bochum voor belastingontduiking veroordeeld tot twee jaar voorwaardelijke gevangenisstraf en een boete van een miljoen euro.

"Grootste fout uit mijn leven"
Tijdens zijn proces heeft de 65-jarige Zumwinkel toegegeven dat hij de belastingen heeft ontdoken via een stichting in Liechtenstein. "De beschuldigingen in de tenlastelegging zijn juist. Het was de grootste fout uit mijn leven. Ik betreur mijn misstap en aanvaard de gevolgen", zei hij donderdag. Volgens aanklager Daniela Wolters ontdook Zumwinkel van 2002 tot 2006 bijna een miljoen euro aan belastingen. Hij liep in februari 2008 tegen de lamp, nadat de inlichtingendienst BND voor een paar miljoen een DVD met bankgegevens uit Liechtenstein had gekocht van een informant.

Modelmanager
De belastingaffaire maakte een abrupt eind aan de glanzende carrière van Zumwinkel. De manager nam in 1989 op aandringen van toenmalig bondskanselier Helmut Kohl het postbedrijf onder zijn hoede. Hij brak verouderde structuren af en veranderde de staatsonderneming in een wereldwijd toonaangevend logistiek bedrijf met een half miljoen medewerkers. Lang gold Zumwinkel als modelmanager en een van de machtigste concernbestuurders in Duitsland.

Kort na zijn arrestatie stapte Zumwinkel niet alleen op als baas van Deutsche Post, maar legde hij ook zijn commissariaten bij Deutsche Telekom, (de Duitse) Postbank en Arcandor neer.

Bedreigingen
Voor de rechtbank wees Zumwinkel op de gevolgen van de affaire voor hem persoonlijk en zijn gezin. "Mijn beroep was mijn leven", zei hij. Daarnaast ontvingen zijn gezin en hij telefonische en schriftelijke bedreigingen. Hij zei blij te zijn dat hij met het proces een streep onder de affaire kan zetten. Daarom heeft hij er bewust van af gezien om de rechtmatigheid aan te vechten van de wijze waarop de Duitse overheid de gegevens uit Liechtenstein in handen heeft gekregen, zei hij.

Vermogen
Op de zitting van donderdag gaf Zumwunkel een toelichting op zijn financiële situatie. Zijn vermogen schatte hij onder aftrek van reeds betaalde of nog te betalen belastingen en boetes op acht miljoen euro. Daarnaast bezit hij een vakantiehuis aan het Garda-meer ter waarde van vijf miljoen euro. Dit jaar verwachtte hij zeshonderdduizend euro aan netto-inkomsten te hebben.

12:45 Gepost door Pol de postman in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.