07-02-09

lastenverlaging... ook voor De Post...

vanackere300
Lastenverlagingen voor Belgacom, NMBS en De Post

Minister Vanackere wil met de lastenverlagingen de concurrentiepostie van de bedrijven versterken. De ministerraad heeft beslist de lastenverlagingen voor privé-ondernemingen vanaf dit jaar ook toe te kennen aan Belgacom en de bedrijven van de NMBS-Groep. Het gaat volgens minister van Overheidsbedrijven Steven Vanackere om de autonome overheidsbedrijven die actief zijn in een concurrentiële omgeving. De Post komt vanaf 2010 aan bod. Het initiatief kost vanaf dan 56,5 miljoen euro.

Het interprofessioneel akkoord dat de sociale partners eind vorig jaar afsloten voorziet lastenverlagingen voor onder meer nacht- en ploegenarbeid en overuren. Tot nu toe waren deze maatregelen niet of slechts gedeeltelijk van toepassing op autonome overheidsbedrijven. Daar komt nu gedeeltelijk verandering in. De ministerraad besliste immers om de lastenverlagingen vanaf 1 januari dit jaar ook toe te kennen aan overheidsbedrijven die in een concurrentiële omgeving werken. Het gaat om Belgacom en de bedrijven van de NMBS-Groep.

"Belgacom is al actief in een volledig geliberaliseerde markt. Wat de NMBS betreft is het goederentransport al geliberaliseerd en zal dat in de toekomst ook het geval zijn voor het internationale reizigersverkeer. De lastenvermindering is voor wat de NMBS betreft alleen van toepassing op deze activiteiten. Voor de helft van haar activiteiten is de Post vandaag geconfronteerd met concurrentie. Daarom zullen deze maatregelen voor de Post pas gelden vanaf 1 januari 2010. De postsector zal pas volledig geliberaliseerd zijn op 1 januari 2011", verduidelijkt CD&V-minister Vanackere.

De maatregel moet er volgens Vanackere voor zorgen dat overheidsbedrijven met gelijke wapens de concurrentie met de privé-sector kunnen aangaan. Dit jaar kost de maatregel 24 miljoen euro. Vanaf volgend jaar gaat het om 56,5 miljoen euro.

13:15 Gepost door Pol de postman in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.