08-02-09

boegbeeld links Frankrijk... is postbode...

photo_default-512x412Links Frankrijk heeft nieuwe held

De hoop van Palestinashawls en truien dragend Frankrijk richt zich op een postbode die in Sarkozy het onrecht zelf ziet.

Voor de ingang wordt Le Bolchevik verkocht. De aanhangers van de Vierde Internationale zijn het niet eens met wat er binnen gebeurt: ze spreken van een ‘nieuw obstakel voor de revolutie’. In de hal biedt de Ligue Communiste Révolutionnaire zijn laatste LCR-pennen en T-shirts tegen afbraakprijzen aan, ‘wegens verandering van eigenaar’.

Donderdag is de op trotskistische leest geschoeide LCR plechtig opgeheven. De partij gaat dit weekeinde op in de Nieuwe Antikapitalistische Partij (NPA).

Dat zouden onbetekenende manoeuvres zijn op de uiterste linkerflank van het politieke spectrum, als het hier niet ging om de partij van Olivier Besancenot. Deze 34-jarige postbode uit Neuilly is een mediaster. Bij de laatste presidentsverkiezingen haalde hij ruim 4 procent van de stemmen. Peilingen geven aan dat veel Fransen hem als de beste tegenstander van president Sarkozy beschouwen.

De zaal in La Plaine-Saint-Denis, de voorstad van Parijs waar het oprichtingscongres wordt gehouden, is goed gevuld met camera’s. De aanhang is gemiddeld tien jaar jonger dan op het congres van de socialisten en heeft een voorkeur voor Palestinashawls, baarden en truien. Rechts hangt een spandoek met ‘Laat de rijken het faillissement van het kapitalisme betalen’, links ‘Palestina zal overwinnen.’

Achter de tafel het voorlopige bestuur, dat met niet meer dan voornaam en woonplaats wordt voorgesteld: Nathalie uit Nimes, Alain uit Mulhouse. Een vakbondsman van Guadeloupe mag de zaal opwarmen door te vertellen hoe daar de algemene staking verloopt.

Opeens heeft niemand meer aandacht voor hem. Alle cameramannen draven naar de deuropening, waar een tengere jongeman in zwarte coltrui verschijnt. De zaal joelt en fluit. Olivier Besancenot is verlaat, omdat hij eerst bij de posterijen in zijn gemeente actie moest voeren.

De regering is liberaal, brutaal en onrechtvaardig, zegt hij vanaf het spreekgestoelte. ‘We moeten weerstand bieden. Gisteravond op televisie heeft Sarkozy ons honderd nieuwe redenen gegeven om te strijden.’ De nieuwe partij is antikapitalistisch, anti-imperialistisch en antiracistisch, bezweert de partijleider. ‘Maar we laten ons niet in een afbraakrol dringen. We komen met voorstellen over hoe de rijkdom en het bezit eerlijk kunnen worden herverdeeld.’

De teller van de NPA staat op 9.123 leden. De partij is daarmee nog ver verwijderd van het doel; de radicale oppositie verenigen.

Xavier (28) is postbode, Caroline (23) studeert. Hun vrije tijd besteden ze aan de opbouw van de NPA. ‘We zijn jong, het gaat om onze toekomst. We willen geen leven in werkloosheid’, zeggen ze. Volksvertegenwoordigers zijn niet het hoogste doel van de partij, leggen ze uit. Veel actie wel.

Over Besancenot zijn ze dubbelhartig. ‘Hij is geen partijleider of iemand die we absoluut gehoorzamen. Bovendien leidt al die belangstelling voor hem af. Aan de andere kant levert zijn sterrenstatus aandacht op. En hij doet het goed als woordvoerder.’

Caroline dacht zelf ook dat een partij bouwen op alles waar je tegen bent, erg negatief klinkt. Daarom wil ze voorstellen de partijnaam te wijzigen. ‘We voegen Revolutionair toe: Nieuwe Revolutionaire Antikapitalistsche Partij.’

09:15 Gepost door Pol de postman in Algemeen | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

Commentaren

dag Pol, meningen mogen en moeten er zijn ,maar zijn al die kleine partijtjes nu wel echt nodig! Kijk maar eens in ons kleine landje waar al die partijen toe leiden!!!

Gepost door: magda | 08-02-09

De commentaren zijn gesloten.