16-02-09

Het Britse avontuur van... TNT...

news-tntpost
Topman Bakker aast op Royal Mail

"Onze belangen zijn hetzelfde als die van de aandeelhouders", benadrukte TNT-topman Peter Bakker maandag tijdens de presentatie van de jaarcijfers. Maar klopt dat wel als het gaat om het nemen van een aandeel in het Britse postbedrijf Royal Mail?

Handig

TNT ontwikkelt zich steeds meer tot het appetijtelijke snoepje van postland. De afgelopen jaren is er hard gesaneerd. Postkantoren verdwijnen en bonden en bedrijf voeren zware onderhandelingen over de nieuwe cao. Het gevolg is een lean & mean organisatie met een ambitieus masterplan, die hopelijk de huidige crisis het hoofd kan bieden.

Daarnaast is TNT het tweede post- en pakketconcern van Europa, zelfs nummer één als het gaat om bedrijfs- en pakketpost, met grote belangen in opkomende markten. Daar schreef de groei, ook het afgelopen jaar, dubbele cijfers.

TNT in Latijns-Amerika
TNT maakte maandag bekend dat het bedrijf de Chileense pakketbezorger LIT heeft overgenomen, wat de uitbreidingsplannen in Latijns-Amerika versterkt. Ook in Azië heeft TNT al belangen opgebouwd en dit jaar zet het concern groot in in China.

Zo'n wereldwijde postspeler is interessant voor buitenlandse branchegenoten zoals UPS en FedEx. Niet voor niets duiken telkens weer overnamegeruchten op rondom de verschillende postbedrijven. TNT ziet echter niets in een overname. Het bedrijf wil zelf groeien en niet opgeslokt worden door een concurrent.

Aandeel Royal Mail
Een aandeel in Royal Mail zou een einde maken aan het overnamegevaar. Daarmee zou TNT te groot en te duur te worden.

Volgens topman Bakker is het aandeel goed voor de aandeelhouders, omdat het bedrijf meer waard wordt. Aandeelhouders zouden echter in deze zware economische tijden weleens liever cash in het handje krijgen.

Het is namelijk maar de vraag of Royal Mail voor echte meerwaarde zal zorgen. Het is een zwaar en log overheidsbedrijf, dat een private investeerder nodig heeft om te overleven.

De Britse postdienst is inefficiënt en torst een miljardenschuld aan pensioenbetalingen met zich mee. Die zou de overheid moeten overnemen om het voortbestaan van het Britse postbedrijf mogelijk te maken.

Efficiëntie en vakbonden
TNT denkt dat het Royal Mail kan hervormen tot een efficiënt en winstgevend bedrijf. De 'oranje mannen' hebben daar in Nederland tenslotte al ervaring mee opgedaan.

Maar de Engelse vakbonden en de Labour-ministers stribbelen tegen. Zij voorzien massaontslagen en een afbraak van het postkantorennetwerk. Dat is in afgelegen delen van Engeland weliswaar verliesgevend, maar ook essentieel voor het sociale netwerk.

Problematische eisen
Het nemen van een aandeel, dat zo'n 25 tot 30 procent zou zijn, is dus nog een lastige kluif die waarschijnlijk gepaard gaat met een aantal problematische eisen. Nu al lieten positief gestemde ministers weten dat er "natuurlijk geen massaontslagen" zouden vallen en dat het postkantorennetwerk gehandhaafd blijft.

Het is maar de vraag of TNT het Britse postbedrijf dan nog winstgevend kan maken.

Bakker wil Royal Mail graag
Toch wil TNT graag het aandeel Royal Mail hebben. Topman Bakker zei maandag tot twee keer toe dat "wij onze interesse hebben getoond, de bal ligt nu bij de Britse overheid."

Die spartelt tegen. Het Britse volk zit niet te wachten op een oranje postbezorger die de plek van een Brit inneemt. Labour kan zo'n controversiële beslissing nu niet gebruiken, want de populariteit van de regering is tanende.

Toekomst van TNT
De Royal Mail-kwestie hangt in de lucht en daarmee de toekomst van TNT zelf. Het bedrijf zelf kan er niks meer aan doen, maar moet wachten op overheden en aandeelhouders. Bakker werd er duidelijk chagrijnig van. 

21:00 Gepost door Pol de postman in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.