19-02-09

protest op komst...

De Post staakt drie dagen op rij in maart

Het personeel van De Post is van plan om vanaf 2 maart gedurende drie opeenvolgende dagen te staken tegen de herstructureringen binnen het bedrijf. Op 2 maart organiseren de vakbonden ook een betoging in Brussel.

Dat heeft het gemeenschappelijk vakbondsfront ACV-Transcom/ACOD/VSOA aangekondigd. De impact van de actieweek op de postbedeling is nog onduidelijk maar de vakbonden kondigen een 'grondige verstorting van de normale werking' aan.

De vakbonden gaan tot de actieweek over omdat er bij het personeel veel protest is gekomen op een interne informatiecampagne die de directie heeft georganiseerd. Die gaat over de maatregelen om de organisatie van het bedrijf aan te passen aan de vrijmaking van de Europese Postmarkt in 2011. Volgens Jef De Doncker van ACOD is ook het pas opgestarte loonoverleg 'slecht begonnen'.

Concreet zijn de vakbonden boos over de vervanging van 4.000 klassieke postmannen en -vrouwen door deeltijdse 'postbezorgers' zoals studenten. Zij werken voor een bruto uurloon van 8 euro per uur. Het gaat om één op de drie postrondes die op die manier zouden worden afgehandeld. De bonden vinden dit onaanvaardbaar.

De directie gaf al te kennen dat de statutairen bij De Post en de mensen met een contract van onbepaalde duur hun job zullen behouden, maar met een andere invulling. 'Dat betekent niet dat er geen banen verdwijnen. Worden de vertrekkers vervangen? Elk jaar zijn dat er 1.800 à 2.000. En wat met de contracten van bepaalde duur? Ook 1.800 à 2.000 werknemers.'

Volgens ACOD start De Post al dit jaar volop met haar strategisch plan, en dus met de aanwerving van de postbezorgers. Om hoeveel mensen het gaat, is niet duidelijk. De 4.000 rondes laten gebeuren door postbezorgers zou hun aantal op 8.000 à 9.000 brengen, schat De Doncker. Vandaag zijn er zowat 20.000 postbodes.

De staking is ook gepland met het oog op het cao-overleg. De directie heeft veel meer aandacht voor haar eisen, en niet voor de onze, luidt de kritiek van de bonden. 'Terwijl de resultaten van De Post toch goed waren dankzij onze prestaties.'

Ook de verdere sluiting van postkantoren stuit op verzet.

15:30 Gepost door Pol de postman in Algemeen | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

Commentaren

2 handen op 1 buik in tegenstelling tot wat je zou vermoeden zijn de vakbonden en de directie 2 handen op 1 buik. De vakbonden kanaliseren het protest bij het personeel en verwittigen de directie wanneer de toestand onhoudbaar wordt.
Dit is nu zo'n situatie. slecht betaalde postbodes worden nu vervangen door "bezorgers" à rato van zegge en schrijve 8 ampele eurootjes bruto per uur.
De directie heeft ook voor loketbedienden een cadeau: die verliezen boudweg hun kasvergoeding. Diegenen die zieke of collega's die verlof nemen vervangen en daarom een reisvergoeding krijgen zien die ook afgeschaft.
Dit terwijl de loonkost van de top van de post nog nooit zo hoog is geweest moeten de laagste inkomens het hier weer ontgelden.
3 daagjes staken (=kassa voor de post) en de vakbond kan weer rustig verder indommelen tot de directie hen terug nodig heeft voor de volgende verarming.

Gepost door: kamiel fremault | 19-02-09

De commentaren zijn gesloten.