20-02-09

liberalisering postmarkt... slecht idee...

'Liberalisering postmarkt slecht idee'

SP-Kamerlid Sharon Gesthuizen heeft met teleurstelling gereageerd op de uiteindelijke uitkomst van de cao-onderhandeling tussen vakbonden en bedrijven op de postmarkt. Door het akkoord is de komende 3,5 jaar volop concurrentie op arbeids-voorwaarden mogelijk. Gesthuizen: "De bonden konden er op dit moment niet meer uitslepen en kiezen nu begrijpelijk eieren voor hun geld. Maar de politiek laat hier steken vallen. Al vanaf het eerste moment had er gewoon bij wet geregeld moeten worden dat de markt niet open zou mogen zonder fatsoenlijke arbeids-voorwaarden. Nu dat niet het geval is zullen de werknemers in de post in de gure tijden die iedereen te wachten staat nog eens extra gepakt worden."

In de afspraken is vastgelegd dat over pas over 3,5 jaar 80 procent van de werknemers bij de nieuwe postbedrijven onder de cao zal vallen. De vakbonden gaan akkoord met deze voorwaarden en dringen nu bij het kabinet aan op spoedige liberalisering met concurrentie op arbeidsvoorwaarden tot gevolg.

Gesthuizen verwacht dat ook de arbeidsvoorwaarden van de huidige werknemers bij het oude staatsbedrijf TNT, de enige speler op de postmarkt die op dit moment een cao heeft, flink zullen verslechteren. "Ook nu al is er sprake van een loonsverlaging van 25% voor mensen die vaak al 20 of 30 jaar bij het bedrijf werken. Zeker in deze onzeker economische tijden is dat onacceptabel voor werknemers."

De kans dat er wederom acties zullen komen tegen de verslechtering is volgens Gesthuizen groot. "Het lijkt me niet meer dan logisch dat werknemers flink zullen protesteren. We hebben het niet over een peulenschil. Ik zou niet weten hoe mensen opeens rond moeten komen met 25 % minder loon."

09:20 Gepost door Pol de postman in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.