22-02-09

Oma, vertel nog eens...

postkantoor140
Over de teloorgang van de Post in Nederland... maar het zelfde verhaal komt straks ook in ons land binnen waaien...

Wederom zal er een vertrouwd beeld uit onze samenleving gaan verdwijnen. Dit keer de Postkantoren. Nee, niet die postagentschapjes bij een sigarenwinkel, maar het echte grotere Postkantoor.
Nu ben ik bij mezelf eens nagegaan hoeveel keer ik het afgelopen jaar bij het Postkantoor ben geweest en dat is zegge en schrijven zes maal. Een paar keer voor het ophalen van een pakket, een aangetekende brief en voor wat rollen postzegels.
Geld halen en/of storten gebeurt volgens mij door de meeste mensen al vrij veel via het internet. Vreemd geld halen komt nauwelijks nog voor, zeker als je binnen het Europese gebied blijft waar de euro al de norm is.
Maar, toch stemt het even tot nadenken.
De vertrouwde Postkantoren gaan of helemaal sluiten en zullen in de vorm van servicepunten terugkomen bij sigarenwinkels en/of supermarkten. In 2013 moet het laatste Postkantoor zijn deuren sluiten.
Tja, natuurlijk gaat dit mensen weer hun baan kosten, daar is geen ontkomen aan. Het gaat om ongeveer 1800 arbeidsplaatsen. Die mensen zullen vast niet terugkeren bij die op te zetten servicepunten, daar is eigen personeel voor.

Naast het verdwijnen van de Postkantoren wordt per 1 april ook de markt voor postbezorging opengegooid. Nederland loopt hierin vooruit of voorop, want dit hoeft pas in 2011 een feit te zijn.
Dat betekent dat er meer aanbieders kunnen komen die brieven gaan bezorgen. Pakjes werden al veel langer bezorgd door TNT-Post, UPS, DHL en tal van andere pakketdiensten. Daar waren we onderhand wel aan gewend. Weg met de buurtpostbode. Ik ben benieuwd, want nu al krijg ik heel vaak post van andere in mijn brievenbus omdat de post vooraf kennelijk niet goed is gesorteerd of de postbezorger heeft niet zo veel zin in het uitzoekwerk. Ik vraag me dan altijd af hoeveel andere mensen mijn post krijgen, maar dat even terzijde.

Het zal me trouwens niet verbazen als straks die nieuwe postbezorgbedrijven gebruik gaan maken van goedkope werkkrachten om de post te bezorgen. Wie weet vind je dan straks zo her en der wat in achteraf straatjes of bloemperken een bundeltje brieven.
Ik vraag me dan wel af hoe het nu zal gaan met die vertrouwde rode brievenbussen. Zullen die ook uit het straatbeeld verdwijnen of wordt dat een neutrale bus? Wie haalt deze dan leeg en sorteert de post? Kwam zo ineens bij mij op, maar daar zal vast wel iets op gevonden zijn.
Natuurlijk, ook het verzenden van brieven/kaartjes is de afgelopen jaren teruggelopen. Een beetje bedrijf maar ook particulieren misbruiken/gebruiken hier tegenwoordig de e-mail voor.
Kortom, naast het vertrouwde blauw nu ook het verdwijnen van het vertrouwde Rood/Oranje uit het straatbeeld. Ooit internationaal een icoon van vertrouwdheid waar menig buitenlands bedrijf een punt aan kon zuigen en rete-jaloers op was...

18:30 Gepost door Pol de postman in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.