23-02-09

unizo vraagt... gegarandeerde levering aangetekende zendingen...

unizo23
Poststaking 2-4 maart: UNIZO vraagt gegarandeerde levering aangetekende zendingen

"Wetsvoorstel minimumdienstverlening dringend vanonder stof halen"

UNIZO dringt er bij de postbonden op aan de klanten van de Post niet opnieuw te slachtofferen voor een conflict met de directie. Begin maart willen de postbodes drie dagen lang staken. Dat zal burgers en zeker ondernemers en vrije beroepen voor zware problemen stellen. De driedaagse staking start bovendien op een maandag, waardoor brieven en postpakketten een week onderweg dreigen te zijn. UNIZO dringt daarom aan op een gegarandeerde levering van aangetekende zendingen die binnen de beheersovereenkomst van de Post vallen. In 2007 moest het Gentse het 13 dagen stellen zonder post. De schade voor ondernemers liep toen in de miljoenen euro’s. UNIZO spreekt zich niet uit over de aard van het conflict. De organisatie noemt het wel onaanvaardbaar dat een intern sociaal conflict opnieuw zoveel buitenstaanders economische schade dreigt te berokkenen.

UNIZO herhaalt ook haar eis voor een gegarandeerde basisvoorziening ingeval van sociale conflicten bij De Post, het spoor en andere openbare diensten. De organisatie verwijst naar een wetsvoorstel van Open VLD. Dat werd eind januari 2008 ingediend, meer dan een jaar geleden. UNIZO vraagt de politici met aandrang werk te maken van een basisdienstverlening.

UNIZO benadrukt daarnaast dat de Post een aantal kwaliteitsnormen moet halen. In principe moet 95% van de brieven de volgende dag worden besteld. Om het vertrouwen van alle gebruikers in de Post te vrijwaren moet dan ook in een minimale dienst worden voorzien, ook ingeval van sociale conflicten.

De organisatie beklemtoont tenslotte de waarde en noodzaak van betrouwbare diensten in de openbare sector voor ondernemers. Nog meer dan de meeste burgers worden ondernemers in hun dagelijkse "economische werking" getroffen door stakingen van de diensten in kwestie. In het buitenland bestaan al jaren sluitende afspraken om schade voor burgers en bedrijven bij stakingen tot een minimum te beperken.

19:15 Gepost door Pol de postman in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.