25-02-09

Column... waarom uw postbode steunen...

staking
Waarom uw postbode uw steun verdient
  ( David Pestieau )

"Niemand twijfelt er natuurlijk aan dat de aandeelhouders in 2009 hun winsten zullen gebruiken om de jobs te redden..."


Begin volgende week zou uw brievenbus wel eens leeg kunnen blijven. Uw postbode staakt immers. Samen met zijn 35.000 collega’s van De Post. Iedereen daar is het meer dan beu.

Een tijdje geleden stond ik voor Brussel X, het grootste postsorteercentrum van België, een pamflet van de PVDA uit te delen. De sorteerders liepen er maar beteuterd en ontgoocheld bij. "David, het is niet meer als vroeger, de sfeer is om zeep" vertelde de ene me. En een andere zuchtte: "We worden hier uitgeperst als citroenen".

In mijn wijk is het postkantoor aan de markt met sluiting bedreigd, zoals dat ook het geval is met meer dan de helft van de postkantoren van het land. Nochtans loopt het altijd vol. En mijn postbode, die heeft nog amper de tijd om me te groeten.

Er bestaan plannen om binnen afzienbare tijd heel wat postbodes door postbezorgers te vervangen. Die zouden dan 700 euro verdienen voor een halftijdse baan, wat neerkomt op 6 à 7 euro netto per uur. De concurrentie tussen postbodes en postbezorgers zal er voor zorgen dat de lonen die al laag zijn, nog meer onder druk komen en ook de werkomstandigheden gaan daar onder lijden.

De staat, die hoofdaandeelhouder is, geeft hier wel een heel slecht voorbeeld van bedrijfsmanagement met afvloeiïngen, lage lonen, precaire contracten...

En wie profiteert daarvan? U niet en uw postbode evenmin, maar wel de privéaandeelhouders.

Drie jaar geleden nam de privé aandelen in het kapitaal van De Post. Een van hen, de private Deense post heeft er zijn voordeel mee gedaan. Drie jaar geleden staken ze 150 miljoen euro in de Belgische Post en vandaag trekken ze er uit met 373 miljoen euro aan kapitaal. Bovendien streken ze in die periode 90 miljoen euro aan dividenden op. Een netto resultaat van 313 miljoen euro winst. Dat is 31 euro per inwoner van ons land.

Vandaag spant de directie van De Post zich in om de volledige liberalisering van de sector tegen 2011 voor te bereiden. De privéaasgieren loeren op de 2.500 grote klanten van De Post die goed zijn voor 65 % van de briefwisseling onder de 50 gram. Ze zijn helemaal niet geïnteresseerd in de onrendabele postbedeling aan de 4,5 miljoen gezinnen van het land. En toch stellen onze ministers deze deregularisering en liberalisering, die haar failliet bewezen heeft, helemaal niet in vraag. Meer nog, ze zijn er tevreden mee.

Wat leert ons dat allemaal? Het Europees Gerechtshof oordeelde op 10 februari dat de 300 miljoen euro aan openbare hulp die de Belgische staat in 2003 aan De Post gaf onwettig is. Ze zou het allerheiligste principe van de concurrentie in gevaar brengen. Zoiets vertellen op het ogenblik dat de Belgische staat al meer dan 22 miljard euro gaf aan de privébanken, ge moet maar durven! Moraal van het verhaal: 22.000 miljoen hulp aan bankiers, dat is wettig, maar 300 miljoen voor postbodes en postgebruikers, dat is onwettig.

Het wordt hoog tijd de liberalisering van De Post terug naar afzender te sturen: de Europese Unie moet de richtlijnen afschaffen die openbare hulp aan openbare diensten verbiedt en de liberaliseringen moeten stoppen. De Post moet terug een volwaardige openbare dienst worden. Het is een vraag die in heel Europa opduikt, van Frankrijk tot Zweden, van Groot-Brittannië tot Italië.

21:00 Gepost door Pol de postman in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.