02-03-09

Thijs pikt... actie niet...

thijsPostbaas Thijs pikt actie niet

CEO Thijs is boos op de actievoerende postmannen.Johnny Thijs, topman van De Post, reageert ontevreden op de driedaagse stakingsactie. "Ik ben boos want dit doorkruist het overleg. De enigen die nadeel ondervinden van deze actie zijn onze klanten, die we net in een vrijgemaakte markt zullen nodig hebben", verklaarde de CEO. Thijs liet nog verstaan "geen dogma's" te hanteren in het overleg. "We willen dat de postbezorger er komt, maar over de modaliteiten valt te praten".

Drie dagen actie
De vakbonden van De Post voeren sinds vandaag gedurende drie dagen actie uit protest tegen de verschillende hervormingen, die de werkdruk en flexibiliteit binnen het bedrijf hebben doen toenemen. Concreet verzetten de bonden zich tegen de vervanging van klassieke postbodes door deeltijdse postbezorgers en tegen de sluiting van kleine postkantoren. Ook het uitblijven van een loonsverhoging wordt aangeklaagd.

Boze postbaas
Thijs is niet te spreken over de actie, omdat die het sociaal overleg doorkruist. Hij wijst ook op het feit dat de staking het imago van De Post schade berokkent. "Deze acties zullen onze reputatie schaden. Dit gaat ons weer een stapje achteruit brengen. We zullen dan ook moeten proberen om de opgelopen achterstand zo snel mogelijk in te halen en intussen blijven voortwerken aan de kwaliteit van de dienstverlening". De CEO hoopt dat het effect van de staking binnen een week kan worden weggewerkt. "Alles zal afhangen van de volumes die worden getroffen".

"Beroep niet in gevaar"
De stelling van de vakbonden dat het beroep van postbode in gevaar is door de invoering van postbezorgers, is volgens de topman "verkeerd". "De postbodes zullen blijven bestaan. Naast postbedeling zullen zij in ieder geval blijven instaan voor de meer complexe en gevoelige taken, zoals de bedeling van pakjes, aangetekende zendingen of pensioenen". Thijs geeft toe dat er naast de klassieke postbodes contractuele medewerkers zullen worden aangeworven. "Het gaat om contractuelen, die eenzelfde relatie zullen hebben met het bedrijf en aan dezelfde kwaliteitsdoelstellingen zullen moeten voldoen". De activiteiten die zij uitvoeren, is iets minder complex, vandaar het feit dat hun loonbarema's lager liggen, verklaarde de CEO.

"Geen gevaar voor kwaliteitsverlies"
De vrees voor een lagere kwaliteit van de postbedeling is voorbarig, zo luidt het. "We gaan actief mensen zoeken als postbezorger en zij zullen zelf kiezen om deze job uit te oefenen. Dus ik ga ervan uit dat zij die job even goed zullen willen doen. Het is een misvatting van de vakbonden dat huisvrouwen of studenten minder goed hun taak zullen willen doen". Volgens Thijs zal het bedrijf dezelfde controle-eisen hanteren voor deeltijdse postbezorgers dan voor postbodes en zal de kwaliteitscontrole dezelfde zijn.

"Geen reden voor conflict"
Op de vraag hoe de topman het conflict met de vakbonden gaat ontmijnen, sprak Thijs verzoenende taal. "Ik zie geen reden voor conflict. Wij waren aan het praten en hebben de onderhandelingstafel nooit verlaten. We willen dat de postbezorgers er komen, maar over de modaliteiten valt steeds te onderhandelen. Voor ons zijn er geen dogma's".

Geen deadline
Een deadline om tot een akkoord te komen, is er volgens de CEO niet. "We hopen eerder vroeg dan laat". Momenteel worden de gesprekken over een nieuwe CAO en over het statuut van postbezorgers parallel gevoerd. "De twee dossiers zijn niet aan elkaar gelinkt, de vakbonden waren vragende partij om de onderhandelingen parallel te voeren en dat stelt geen probleem voor ons". Deze week donderdag staat er een eerste nieuw contact met de vakbonden op het programma. "Ik hoop dat we dan een nieuwe onderhandelingskalender kunnen vastleggen. Ik ben optimistisch dat we tot een akkoord kunnen komen als beide partijen dat willen", besloot de topman.

17:15 Gepost door Pol de postman in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.