03-03-09

Handen af... van Limburgse jobs...

frieda
Handen af van Limburgse jobs bij De Post

 

De Post werkt al jaren aan een herstructurering die absoluut nodig is om gewapend te zijn tegen de uitdagingen van een geliberaliseerde postmarkt in 2011. De omvorming van een Belgisch overheidsbedrijf tot een performant en efficiënt bedrijf gaat niet zonder slag of stoot, dat bewijst de huidige driedaagse poststaking weerom. In de ons omringende landen is men al veel langer bezig en dus ook veel verder gevorderd in deze herstructurering.

Het is al jaren bekend dat de werkdruk bij De Post in Vlaanderen 35% hoger ligt dan in Wallonië en dat er geen noodzaak was aan 5 nieuwe postsorteercentra. Wallonië vond echter dat het ook recht had op twee centra als Vlaanderen er twee kreeg en dat als er jobstudenten werden ingezet in Vlaanderen om de achterstand weg te werken tijdens vakantie- of feestperiodes, dan moest Wallonie hetzelfde krijgen, ook al werd er op basis van cijfers aangetoond dat hier geen enkele noodzaak toe bestond.

Hervormingen is één zaak, de manier waarop een en ander gebeurt is een andere. Een Belgisch overheidsbedrijf dat niet durft afstappen van en snoeien in communautaire evenwichten, dat beslissingen neemt die niet ingegeven zijn door de marktwerking maar door wafelijzerpolitiek, dat hierdoor nog harder moet inhakken op sociale verworvenheden, is ten dode opgeschreven.

Limburg dreigt in deze strijd het kind van de rekening te worden als er geen halt wordt toegeroepen aan beslissingen om werk vanuit Limburg systematisch te verkassen naar de Luikse regio. Twee jaar geleden werd de dienst Servipost (frankering van briefwisseling door de post) in Hasselt afgeschaft. Intussen komt er wel dagelijks een postman van Luik X werk in Hasselt ophalen bij enkele grote klanten om in Luik X te verwerken. Bij de laatste drukke eindejaarsperiode werd briefwisseling van de regio’s Hasselt en Tongeren naar Luik X gebracht om te verwerken. Nu wordt nog dagelijks de laatste buslichting van de regio Tongeren naar Luik X gebracht. Daarbovenop zullen vanaf deze maand nog enkele postmannen in Hasselt Mail hun job als vrachtwagenbestuurder verliezen door bewegingen vanuit Luik X via Tongeren naar Antwerpen te laten verlopen en Hasselt dus links te laten liggen.

Wat staat er nog verder op stapel om de tewerkstelling in Waalse regio’s te verzekeren ten koste van onze Limburgse postmensen?

N-VA Limburg zal dit niet zonder slag of stoot laten gebeuren. Frieda Brepoels heeft hierover een brief gericht aan de baas van De Post, de heer Thijs, maar zal ook tijdens de volgende gemeenteraad in Hasselt een motie voorleggen ter goedkeuring om zo een signaal te sturen naar De Post dat het nu genoeg is geweest. In het huidige beleid zullen beslissingen teruggeschroefd moeten worden zodat de rechten van onze Limburgse postmensen niet langer geschonden worden.


Auteur:
Frieda Brepoels
Europees parlementslid N-VA

19:30 Gepost door Pol de postman in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.