04-03-09

Pas op... de postbode staat voorde deur...

tnt_post_13Pas op, de postbode staat voor de deur!

Ding dong! Bij een 75-jarige Alphense staat een postbode voor de deur. Of de bejaarde man even 98 cent wil pinnen, voor de portokosten van een pakketje.

Deze vrouw haalt haar pas door het mobiele pinapparaat, maar er is een storing. De postbode zegt de volgende dag terug te zullen komen. Maar nog dezelfde dag wordt haar rekening geplunderd.

De Alphense is slachtoffer geworden van een crimineel, verkleed als postbode. Hij is niet de enige: in 2008 kreeg de politie regelmatig meldingen over oplichters die zich in het oranje-zwarte uniform van postbedrijf TNT hadden gehesen. Ze zijn actief in het gehele land, in de Randstad van Alphen tot Den Haag en van Voorburg tot Vlaardingen.

In Alphen werd begin januari nog een andere oudere vrouw van 80 jaar opgelicht. De werkwijze is bijna altijd dezelfde: de ontvanger kan de 98 cent niet contant betalen (dat mag volgens de oplichter niet van zijn werkgever), waarna de pinpas wordt getrokken.

Als de pas door de gleuf glijdt, worden alle gegevens die op de magneetstrip staan gekopieerd. De oplichter kan daarmee een blanco pas aanmaken en naar hartelust geld opnemen van de gedupeerde.

Soms wil de malafide postbode de pinpas van het slachtoffer in ontvangst nemen, omdat die vervangen zou moeten worden. Mensen, vooral ouderen, geloven de postbode omdat die er vertrouwenwekkend uitziet, een geloofwaardig verhaal houdt en bedrijfskleding draagt. Niet iedereen geloofde de malafide postbesteller.

De politie kreeg ook meldingen van ouderen die de deur in het slot gooiden toen ze onraad roken. Anderen pinden wel, maar lieten onmiddellijk daarna hun pas blokkeren.

TNT zit in zijn maag met de neppostbodes. ,,Deze vorm van oplichting is heel lastig te voorkomen. Het is heel vervelend voor ons, maar nog veel vervelender voor de mensen die worden opgelicht,'' zegt woordvoerster Hanne Kluck. ,,Onze postbodes lopen niet met mobiele pinautomaten over straat. Wij vragen al helemaal nooit naar pincodes.''

Volgens Kluck doet TNT zijn best om te voorkomen dat gebruikte bedrijfskleding in verkeerde handen valt. Zo moeten postbodes hun oude kleding inleveren. Het postbedrijf zorgt ervoor dat die broeken, truien en jassen niet opnieuw in omloop komen. Toch slagen de oplichters er kennelijk in TNT-outfits te bemachtigen.

Mogelijk zijn de spullen afkomstig van internet. Een snelle zoektocht op
www.marktplaats.nl levert een aardige vangst op. Een verkoper uit Dronten biedt per opbod een flinke stapel bedrijfskleding van TNT aan: achttien poloshirts, drie sweatshirts en een aantal petjes. Met geborduurde opdruk, nieuw in de verpakking.

Volgens de adverteerder is de kleding afkomstig uit een failliete boedel. Een oplichter die nog accessoires zoekt, kan terecht bij een verkoper uit Haarlem, die fonkelnieuwe TNT-postzakken aanbiedt voor een tientje per stuk.

,,Dat is absoluut niet de bedoeling,'' zegt Kluck. ,,We houden dit soort sites nauwlettend in de gaten, maar honderd procent zekerheid kunnen we niet bieden. We hebben 40.000 mensen op straat lopen, er kan wel eens wat verdwijnen. Ik heb wel eens gehoord dat er TNT-kleding van de waslijn is gestolen.''

De politie vermoedt dat de postbodes deel uitmaken van een landelijk opererende groep, die eerder zeer actief was in de regio Rotterdam-Rijnmond. Momenteel zouden de criminelen weer bijzondere belangstelling hebben voor de regio Haaglanden en ook voor Midden Holland. De geldopnamen worden altijd gedaan in de regio Amsterdam- Zaanstreek. De babbeltruc is denkbaar in allerlei varianten. Er zijn ook zaken bekend van criminelen die zich voordeden als controleurs van Eneco.

De nep-TNT'ers kunnen enorm bruut zijn. Recent belden er in Den Haag twee gehuld in de kenmerkende oranje jassen van het postbedrijf bij een woning van een 75-jarige aan. De vrouw werd in haar eigen huis bedreigd en vastgebonden. De politie wil uit tactische overwegingen niet zeggen wat de overvallers hebben weggenomen.

18:45 Gepost door Pol de postman in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.