05-03-09

Post uit... DE Hemel... voor nabestaanden...

hemel
Post uit 'de hemel' voor nabestaanden

Bredanaar krijgt na 65 jaar spullen van zijn vader uit Duitsland.

Een paar weken geleden viel er een envelop in de bus bij Onno Luske.

De Bredanaar wist dat die zou komen. Hij verwachtte documenten over zijn vader, die in de Tweede Wereldoorlog in concentratiekamp Neuengamme om het leven kwam.

Maar toen Luske de envelop openmaakte, kwamen er niet alleen papieren uit, er zaten ook een horloge, wat ringen en een pen in. Op dat moment werd de nagedachtenis aan zijn 65 jaar geleden overleden vader in een klap tastbaar. Het was, zegt Luske, 'best een heel emotioneel moment'.

Onno Luske (70 jaar) heeft zijn vader Jacques nauwelijks gekend. Hij was vijf toen zijn vader door de Duitsers werd gearresteerd. Jacques, die burgemeester was van de Gelderse gemeente Bergharen, werd opgepakt omdat hij weigerde de adressen van de joodse inwoners van de gemeente aan de nazi's te geven. Via de gevangenis in Arnhem en doorvoerkamp Vught belandde hij in Neuengamme, vlakbij Hamburg. Daar is hij, volgens Duitse documenten, in december 1944 aan een longontsteking overleden.

Die informatie hadden zijn kinderen al. "Maar een schoonzoon van me wilde verder speuren, kijken wat hij nog meer te weten kon komen over de reis en het lot van mijn vader."

Het werd een speurtocht met onverwacht gevolg.

De schoonzoon nam contact op met de International Tracing Service (ITS) in de Duitse plaats Bad Arolsen, een instituut dat na de oorlog is opgezet om zo veel mogelijk documentatie te verzamelen over de slachtoffers van nazi-vervolging.

Het pakketje dat de medewerkers van de ITS naar Breda stuurden, bleek 'een geschenk uit de hemel'. Er lagen dus niet alleen maar documenten in Bad Arolsen. "Ik kende mijn vader vrijwel alleen uit verhalen. Maar nu, met deze spullen, komt het opeens heel dichtbij. De trouwring die erbij zat, paste me precies. Toen ik het horloge opwond, bleek het nog te werken."

Wel bekroop de familie even de vraag: is dit echt van papa geweest? "Van de trouwring weten we het vrijwel zeker: daar staat de trouwdatum van mijn ouders in. Op een zegelring staan zijn initialen."

Het horloge dat in de envelop zat, kon geen van de kinderen zich herinneren.

"We konden het ook niet vinden op oude foto's, daarvan is de kwaliteit niet goed genoeg." Onno Luske kon het zijn moeder niet meer vragen, die is enige tijd geleden overleden.

Twee vragen houden de Bredanaar nu nog bezig. De eerste: hoe is het mogelijk dat de spullen van zijn vader, voor wie in de gemeente Bergharen een monument is opgericht, bij het ITS in Bad Arolsen zijn beland? "Want we nemen aan dat ze al van hem zijn ingenomen toen hij in Arnhem zat. Mogelijk is alles met hem meegereisd."

De tweede vraag waar Luske graag antwoord op zou hebben: waarom kreeg de familie de spullen pas na 65 jaar terug? "Waarom hebben ze bij dat archief nooit actie ondernomen? Ik had het graag allemaal eerder gehad. Maar ik ben dankbaar dát we het hebben."

08:00 Gepost door Pol de postman in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.