11-03-09

Nederlandse postbodes... nog in het ongewisse...

els
Postbodes nog in het ongewisse

Postbode Els Holland ( zie foto ) in de Eindhovense TNT-vestiging aan de Kanaaldijk-Noord: "Het is duidelijk dat er iets moet gebeuren, maar ze zijn nu al anderhalf jaar aan het onderhandelen."

Postbodes van TNT Post weten na het akkoord tussen hun werkgever en de vakbonden niet waar ze aan toe zijn. Maandag bereikten de bonden overeenstemming over een nieuwe cao met TNT Post waarbij de postbodes er in ieder geval fors op achteruitgaan. Het akkoord zal echter voor iedere postbode anders uitpakken.

In grote lijnen komt het er op neer dat het brutosalaris van postbodes met vijftien procent daalt. Hier tegenover staat een compensatieregeling van TNT Post waarbij de werknemers 95 procent van hun salaris behouden. De duur van deze compensatieregeling verschilt per individu. "Medewerkers ouder dan vijftig jaar kunnen maximaal negen jaar van deze compensatie gebruikmaken" , licht woordvoerster H. Kluck van TNT Post toe.

Als de leden van de vakbonden instemmen met de plannen, bespaart het postbedrijf jaarlijks 125 miljoen euro. Zo kunnen massa-ontslagen worden voorkomen. Door de digitalisering en de toenemende concurrentie van goedkoper werkende bedrijven als Sandd en DHL Global Mail heeft TNT het al jaren moeilijk.

Kluck: "We zijn een gezond bedrijf, maar willen we dat ook in de toekomst blijven, dan zijn pijnlijke ingrepen noodzakelijk. Medewerkers moeten kiezen tussen twee kwaden; de kans lopen op ontslag of instemmen met een lager salaris. Het beroep postbode is niet meer een baan voor het leven en ook geen kostwinnersbaan meer."

Als postbodes zich met het oog op hun onzekere toekomst willen oriënteren op een baan buiten TNT Post, krijgen ze daar alle ruimte voor. "Wij stimuleren een vrijwillige mobiliteit", zegt Kluck. "Mensen moeten zelf de afweging maken of ze willen blijven - met minder salaris - of niet."

Personeelsfunctionarissen van TNT Post houden de komende tijd spreekuren voor postbodes. Tijdens deze gesprekken krijgen de postbodes meer inzicht in de gevolgen van de voorgestelde versoberde arbeidsomstandigheden.

14:20 Gepost door Pol de postman in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.