11-03-09

ook Engelse postbodes boos...

maskEngelse postbodes boos over loonsverlaging TNT

Britse postbodes zijn boos over de loonsverlaging bij TNT. De Nederlandse postbodes en -bezorgers gaan de er de komende jaren tot 15 procent op achteruit.

Volgens TNT is de Britse vakbondskritiek onderdeel van een PR-campagne tegen TNT, schrijft de Volkskrant. Het Nederlandse postbedrijf wil een groot belang nemen in het Britse staatsbedrijf Royal Mail. Daarom volgen de Britse postbodes de ontwikkelingen van de Nederlandse lonen met grote belangstelling. Zij zijn bang voor hun eigen inkomen, als TNT de baas wordt bij Royal Mail.

Postmarkt

De Europese postmarkt moet geliberaliseerd worden, maar dat gaat met horten en stoten. In Nederland zijn er drie spelers op de markt: het voormalig staatsbedrijf TNT Post, Sandd en Selekt Mail, dochter van Deutsche Post. Die laatste twee betalen hun "postverspreiders" stukloon of als freelancer. Daarom zijn zij goedkoper dan de postbodes en -bezorgers van TNT, die in vaste dienst zijn.

Vanaf 1 april is de hele Nederlandse postmarkt geliberaliseerd. Om concurrerend te kunnen opereren was het voor TNT noodzakelijk om de loonkosten naar beneden te brengen. Dat betekent óf ontslagen óf loonsverlagingen. In overleg met de bonden is nu gekozen voor de tweede optie, waarbij werknemers wél werkgarantie en oudere werknemers tot 95 procent van hun oude loon gecompenseerd krijgen.

Duitsland


Ook in Duitsland is de postmarkt in beweging. Daar is TNT prijsvechter, net als Deutsche Post in Nederland, en ook daar was de inzet van de strijd de salarissen. De Duitse vakbonden hadden met Deutsche Post een minimum postbodeloon van 9,80 euro per uur afgesproken. De Duitse regering wilde deze afspraak algemeen bindend verklaren.

Dat zou echter betekenen dat TNT niet als prijsvechter op de Duitse postmarkt kan concurreren. Bovendien hadden de vakbonden om een minimumloon van 7,50 euro per uur gevraagd. TNT vocht daarom de beslissing aan en heeft die rechtszaak gewonnen. Zij mogen hun postbodes in Duitsland dus minder betalen dan Deutsche Post doet.

Het geharrewar op de verschillende Europese postmarkten laat de schizofrenie van de postbedrijven zien. Waar Deutsche Post strijdt tegen hoge lonen in Nederland, spreekt ze juist riante salarissen af in Duitsland. TNT moet door de magere betaling van de Deutsche Postdochter Selekt Mail de lonen van Nederlandse postbodes verlagen.

Ook in Engeland zijn ze doodsbenauwd dat ook zij moeten inleveren. TNT is een aggressieve werkgever, waarschuwde vakbond CWU. Maar Royal Mail staat er allesbehalve rooskleurig voor. De harde aanpak van TNT heeft ervoor gezorgd dat het postbedrijf ook in de recessietijd er nog goed voor staat. Wellicht zou Royal Mail juist profiteren van de wijze TNT-lessen

15:34 Gepost door Pol de postman in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.