16-03-09

Actiecomité... opgericht...

red de
Actiecomité 'Red de Postbode' opgericht

Zondag hebben 100 postbodes in Rotterdam besloten om in actie te komen tegen de dreigende loonsverlaging van 15%. SP-Kamerleden Sharon Gesthuizen en Paul Ulenbelt waren aanwezig om de postbodes een hart onder de riem te steken. "De reden voor deze bijeenkomst is een heel treurige," aldus Gesthuizen, "maar het is fantastisch om te merken dat deze mensen zich niet bang laten maken en in actie willen komen." TNT, het bedrijf met de meeste werknemers in Nederland, sloot vorige week een cao-akkoord met de vakbonden.

Door te dreigen met massaontslag gingen de bonden akkoord met een loonsverlaging van 15%. Zowel minister Donner als TNT-directeur Peter Bakker lieten weten dat zij in het TNT-akkoord een mogelijk voorbeeld voor andere sectoren zien. Gesthuizen: "Als we niet oppassen, kan dit heel goed betekenen dat andere werkgevers dit voorbeeld gaan volgen. De crisis wordt dan als excuus worden gebruikt om de solidariteit te slopen en de gewone man de rekening te laten betalen."

De postbode pikken het niet en hebben op de actiebijeenkomst het actiecomité ‘Red de postbode’ opgericht. De actienaam 'Red de Postbode' bestaat al langer. De SP voerde de afgelopen jaren onder die naam actie tegen de liberalisering van de markt. Deze week wordt in de Eerste en in de Tweede Kamer nog gesproken over de postwet. Het actiecomité eist van de politiek dat zij de liberalisering per 1 april tegenhoudt. Nieuwe postbedrijven ontduiken namelijk het minimumloon door bezorgers stukloon te betalen. Onder die omstandigheden is liberaliseren een ramp voor de arbeidsvoorwaarden voor postwerkers. Het cao-akkoord van afgelopen week is daarvan het eerste bewijs.

De leden van de vakbonden moeten nog stemmen over het gesloten akkoord. Rob van der Post, woordvoerder van het actiecomité liet vanmiddag weten geen stemadvies aan de leden van de vakbonden te zullen geven: "Ik roep mensen op om naar de ledenraadplegingen van de vakbond te gaan en daar hun kritiek te laten horen. Alle leden zijn verstandig genoeg om zelf een goede keuze te maken. We zullen binnen de bonden moeten oproepen tot actie. Want wij zijn de bond. Onze stem telt en onze mening geldt!"

Van der Post hoopt de vakbeweging zover te krijgen dat zij de strijd voor en met hun leden voortzetten. De Eerste Kamerleden ontvingen de afgelopen dagen honderden e-mails van boze postbodes die opriepen tegen de liberalisering te stemmen. SP-Kamerlid Gesthuizen: "De liberalisering kost mensen hun brood, hun baan en uiteindelijk ook hun bescherming. Zonder de verplichting voor alle bedrijven om met een cao te werken, is de postbode in Nederland vogelvrij."

Nederland zou het eerste EU land zijn dat zijn markt opent voor concurrenten.

19:15 Gepost door Pol de postman in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.