16-03-09

Boze postbodes... trekken aan de bel

boosBoze postbodes trekken aan de bel

Postwerkers in Groot-Brittannië en Nederland roeren zich. De Engelsen zijn faliekant tegen het opsplitsen van hun postbedrijf Royal Mail.

In Nederland willen opstandige TNT- ers het postdebat dinsdag in de Eerste Kamer aangrijpen om de gevolgen van de liberalisering van de postmarkt, die op 1 april moet ingaan, nogmaals aan de kaak te stellen.

Zaterdag gingen in het Engelse plaatsje Bilston honderden postbodes en vakbondsleden de straat op om hun woede te uiten over de gedeeltelijke privatisering van de Royal Mail en plannen van TNT om een deel van het Britse staatsbedrijf over te nemen. Bilston is het kiesdistrict van Pat McFadden, Labour- staatssecretaris van de posterijen.

Een aantal Labour-politici liep mee in de demonstratie. Europarlementariër Brian Simpson denkt dat een gedeeltelijke overname door TNT Royal Mail alleen maar verder zal ondermijnen. Het Nederlandse postbedrijf wil een belang van 30 procent. Simpson: ,,TNT zal alleen de beste onderdelen eruit halen en wil niet de minder winstgevende onderdelen overnemen of de briefbezorging op het platteland verzorgen.’’

Het politieke verzet tegen de gedeeltelijke privatisering groeit. Een groep van ruim honderd Labour- parlementariërs heeft zich tegen de eigen regering gekeerd en eist dat Royal Mail in handen van de staat blijft.

In Rotterdam kwamen gisteren meer dan tachtig TNT-ers samen. De postbodes en -sorteerders uit heel Nederland zijn woedend. ,,Door de liberalisering worden wij nu afgescheept met een salaris dat 5 tot 15 procent minder is. We hebben ook gezinnen met kinderen. Moet ik tegen mijn dochter zeggen dat ze een opleiding niet mag volgen?’’

Vorige week maandag kwamen TNT en de vakbonden in een principeovereenkomst overeen dat de postwerkers na 1 april, als de nieuwe cao moet ingaan, 5 tot 15 procent salaris inleveren. Minister Donner van Sociale Zaken en Werkgelegenheid vindt dat deze salarisverlaging ook bij andere bedrijven en sectoren moet worden toegepast om de recessie het hoofd te bieden.

,,We weten ook wel dat de liberalisering van de post niet meer valt tegen te houden, maar dit is onze laatste strohalm,’’ zegt een postwerker, die niet met zijn naam in de krant wil. ,,Onze bazen intimideren mensen die zich kritisch gedragen. Daarom zal deze organisatie zich anoniem als een olievlek over het land verspreiden. Wij willen niet dat dergelijke slechte cao’s worden overgenomen. We waarschuwen werkend Nederland.’’

14:18 Gepost door Pol de postman in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.