18-03-09

acties tegen... loonsverlaging...

EERSTE_K_1070583h
Acties postbodes tegen loonsverlaging

De postbodes en postsorteerders van TNT bereiden acties voor om een verlaging van hun loon met vijftien procent te voorkomen.

Dinsdag demonstreerden ze bij de Eerste Kamer. Postwerkers hebben het actiecomité Red de postbode opgericht.

Door te dreigen met massaontslag heeft TNT, dat 23.000 postbodes en sorteerders in dienst heeft, de vakbonden zover gekregen dat ze tekenden voor vijftien procent loonsvermindering, stelt Rob van der Post, woordvoerder van Red de postbode. Volgens Van der Post is de maat nu vol. "De mensen in de postsector hebben besloten dat ze nu zelf in actie moeten komen.

Velen zijn kostwinner en komen in grote financiële problemen als deze plannen doorgaan." Huidige werknemers krijgen een overgangsregeling waardoor zij 95 procent van hun inkomen behouden. De duur van die regeling hangt af van leeftijd en aantal dienstjaren. Werknemers van vijftig jaar en ouder krijgen compensatie tot hun pensioen.

Veel medewerkers van TNT vrezen dat de huidige cao pas het begin is. Hoewel er in ruil voor de loonsverlaging voor de komende 2,5 jaar werkgarantie wordt gegeven, hebben de meesten er een hard hoofd in dat ze uiteindelijk hun werk zullen behouden.

Volgens Van der Post is het vertrouwen tussen de werknemers en de directie van TNT weg: "Mensen voelen zich als oud vuil behandeld. Stank voor dank na soms wel veertig jaar trouwe dienst. We snappen allemaal heel goed dat TNT op de postmarkt het hoofd boven water moet houden, maar dit is niet de oplossing. We willen niet dat de concurrentie die door de liberalisering wordt veroorzaakt over onze rug wordt gevoerd." De Eerste Kamer boog zich gisteren over de liberalisering van de postmarkt. Per 1 april wordt die vrijgegeven.

Hierdoor raakt TNT zijn monopolie kwijt op het bezorgen van brieven onder de vijftig gram en moet het bedrijf concurreren met andere aanbieders. Deze concurrenten van TNT, waaronder het eigen dochterbedrijf Netwerk VSP, betalen hun bezorgers stukloon. Een onderzoek van de arbeidsinspectie laat zien dat het daardoor voor de meeste bezorgers onmogelijk is om zelfs maar het minimumloon te verdienen. De Tweede Kamer heeft besloten dat de postbedrijven vier jaar de tijd krijgen hun personeel via een fatsoenlijke cao te betalen.

13:32 Gepost door Pol de postman in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.