26-03-09

Boze postbodes komen... op straat...

boos 3
Boze Nederlandse postbodes protesteren zaterdagmiddag tussen twee en vier uur op het Domplein in Utrecht tegen de liberalisering van de postmarkt.

De postbodes richtten hiervoor het actiecomité Red de Postbode op. Het comité kondigde de actie woensdag aan. Volgens het actiecomité verliezen TNT-postbodes door de liberalisering van de postmarkt 15 procent van hun loon. Zij eisen daarom een ,,fatsoenlijk loon''. Het comité krijgt steun van de SP.

Enkele weken geleden sloten de vakbonden en TNT Post een principeakkoord over de cao van 2009. Dat leggen de bonden nu aan hun leden voor. Volgens de afspraken gaan postbodes en sorteerders bij TNT Post er per 1 april 5 procent in inkomen op achteruit. De komende jaren loopt dat geleidelijk op tot 15 procent. TNT heeft beloofd dat de komende drie jaar geen gedwongen ontslagen zullen vallen. Het actiecomité spreekt van ,,een sigaar uit eigen doos''.

TNT Post krijgt minder post te verwerken door de opkomst van e-mail en internet en door de komst van concurrenten als Sandd en Selekt Mail. Op 1 april vervalt het monopolie van TNT op de bezorging van brieven tot 50 gram. De postmarkt is dan geheel open voor concurrentie. Het kabinet besloot daar in februari toe.

09:30 Gepost door Pol de postman in Algemeen | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

Commentaren

Hey Ik wens je nog een fijne donderdag.

Gepost door: martin | 26-03-09

De commentaren zijn gesloten.