28-03-09

TNT Post wil af van... maandagpost...

TNT2008169
TNT Post wil van maandagpost af

De niet spoedeisende post nog maar drie dagen per week op de deurmat. Verder het sluiten van zeker tweehonderd postverdeelpunten en het uitbesteden van klein transportwerk.

TNT staat aan de vooravond van grote bezuinigingen. Dit zijn de plannen die TNT Post op de plank heeft liggen om te bezuinigen.

De grootste particuliere werkgever van Nederland licht vandaag de tienduizenden postbodes en sorteerders in hoe de reorganisatie wordt uitgevoerd als zij de principe-cao afwijzen. Op 9 maart sloten de vakbonden en TNT een voor Nederland historische overeenkomst.

De TNT'ers gaan na 1 april, als de zogenoemde cao Productie in werking treedt, tussen de 5 en 15 procent minder verdienen, maar krijgen daarvoor wel drie jaar werkgarantie met een mogelijke uitloop naar zes jaar voor terug.

,,Zonder een cao Productie koersen we af op grootscheepse reorganisaties met massaontslag,'' zegt TNT Post-baas Harry Koorstra in de folder voor het personeel. ,,De vakorganisaties en de bedrijfsleiding willen dat scenario absoluut voorkomen.''

De bonden raadplegen nu de leden en verwachten in de laatste week van april duidelijk te hebben hoe het principeakkoord is gevallen. ,,Het is een zware klus om aan onze leden uit te leggen dat ze minder gaan verdienen, maar wel hun werk behouden,'' zegt Inga Bakker van CNV Publieke Zaak. Peter Wiechmann van AbvaKabo FNV spreekt ook van 'loodzware discussie' met de leden.

Vanmiddag komen het actiecomité Red de Postbode en de SP op het Domplein in Utrecht bij elkaar. Zij kunnen zich niet vinden in de salarisverlaging. ,,Wij eisen een goede en eerlijke cao voor iedereen. We zeggen nee tegen 15 procent loonsvermindering voor TNT medewerkers. De actiebereidheid onder de mensen is groot,'' stelt Rob van der Post van het actiecomité.

Koorstra maakt in de folder duidelijk dat hij bij afwijzing van de cao binnen één tot drie jaar 11.000 TNT'ers moet ontslaan. Onder het kopje 'Wat als' in de folder rept hij over vier mogelijkheden om te reorganiseren: het uitbesteden van de post op maandag, niet-24-uurs post alleen maar op drie dagen bezorgen, een compleet vrachtwagenpark uitbesteden en postpunten sluiten.

10:31 Gepost door Pol de postman in Algemeen | Permalink | Commentaren (2) |  Facebook |

Commentaren

Laat Jullie niet chanteren!!

Gepost door: aluap | 29-03-09

TNT moet van de regering concurreren met postbedrijven die hun medewerkers per stukloon betalen, wat neerkomt op minder dan het minimumloon. Nou, als postbode heb ik die van de concurrent wel eens gezien. Het zijn gewoon kinderen! En dat meen ik serieus. 13/14 jaar.

Gepost door: Lieve | 30-03-09

De commentaren zijn gesloten.