01-04-09

de postbezorger... van TNT...

carola
'Het stratenpatroon in de wijk is niet altijd logisch'

Postbode is ze niet. Carola Bakx (52) is postbezorger van TNT Post (voorheen PTT) in de Grauwe Polder. "In tegenstelling tot een postbode bezorg ik geen aangetekende stukken.

Ik sorteer ook niet. Bij De Gong haal ik de post op en vervolgens bezorg ik die bij de mensen thuis", vertelt de moeder van vijf kinderen.

Postbezorger is ze ruim vier jaar. Uiteraard is ze niet de enige bezorger in De Grauwe Polder, want daarvoor is de wijk met ongeveer 2300 woningen veel te groot. Een vaste club van zes bestellers laat er de brieven en andere stukken in de bus vallen. Bakx woont ook in de Grauwe Polder. Echtgenoot Ad is een aantal jaar voorzitter geweest van de wijkvereniging.

Zij kent de Grauwe Polder op haar duimpje, maar doet haar werk vooral in de Waldhoornlaan, Tamboerijn, Beiaard en omgeving. Dat is geen klein gebied. Alleen al aan de Beiaard staan 350 tot 375 huizen, vertelt ze. "Je leert heel veel mensen kennen. Dat is leuk", zegt de voormalige verpleegkundige. "Bovendien blijf ik er fit bij. Ik loop dik veertig kilometer in de week. Tien kilo ben ik inmiddels kwijt."

Bakx kan haar route 'blind lopen', zegt ze. Terwijl de Grauwe Polder roemrucht is vanwege de ingewikkelde huisnummering. "Mensen vragen me heel vaak de weg. Dan kunnen ze het adres niet vinden. Bepaalde nummers ontbreken helemaal. Zo begint de Bazuinlaan op nummer zestien. Je hebt heel veel hofjes in deze wijk. Dan liggen er bijvoorbeeld twee aan de Bazuinlaan en denk je dat het derde daar ook ligt. Maar dat blijkt dan weer de Waldhoornlaan te zijn. Soms is het heel onlogisch. Bovendien zijn veel straten nogal kronkelig. Je raakt er makkelijk de weg kwijt."

In de Grauwe Polder wonen volgens Bakx rijk en arm bij elkaar om de hoek. Straten met kasten van huizen sluiten bijna naadloos aan op hofjes en laantjes met betrekkelijk kleine woningen.

Bakx, man en kinderen zijn dertien jaar geleden vanuit Dordrecht naar de Grauwe Polder verhuisd. Terug naar Brabant. "We hebben het prima naar onze zin. De mensen zijn hier vriendelijk", zegt ze. "Alleen het parkeerprobleem is zo irritant dat je er bijna om zou verhuizen. Er zijn veel te weinig parkeerplaatsen en de gemeente doet er weinig aan. Terwijl het aan de gemeente ligt, kijken bewoners er elkaar op aan."

13:39 Gepost door Pol de postman in Buitenlands postbedrijven | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.