01-04-09

in Nederland... mag nu iedereen post bezorgen...

postbode select mail
Iedereen mag nu alle soorten post bezorgen

Het monopolie op postbezorging van TNT is gisteren afgelopen. De sector maakt zich op voor een concurrentieslag, en TNT voelt zich benadeeld.

Den Haag, 1 april. Opgetogen gezichten bij de concurrentie van TNT. De hele postmarkt ligt vanaf vandaag open. Hiermee komt een einde aan het monopolie dat TNT Post en zijn voorganger PTT sinds 1807 had.

Elk bedrijf in Nederland mag nu post ophalen en bezorgen. „Dit is fantastisch, eindelijk zijn we helemaal vrij", zegt Thiemo van Spellen, commercieel directeur van Sandd, een Nederlands bedrijf gevestigd in Apeldoorn. „Sandd is in 2001 opgericht, omdat we ervan uitgingen dat de hele markt snel zou worden geliberaliseerd. Dat heeft wel veel langer geduurd dan we dachten."

Selekt Mail rekent zich rijk

Ook de derde speler op de markt, Selekt Mail, rekent zich rijk. „We krijgen in een keer toegang tot een markt van 1,7 miljard poststukken", zegt Marcel Bassant, bestuursvoorzitter van DHL Global Mail, het moederbedrijf van Selekt Mail – DHL maakt op zijn beurt weer deel uit van Deutsche Post, de grootste onderneming in post en logistiek ter wereld. „We hadden al 13 procent in handen van de tot nu toe geliberaliseerde markt van post boven de 50 gram. Ik reken er op dat we er rond de 50 miljoen poststukken per jaar bij krijgen."

Van Spellen gaat ervan uit dat Sandd zijn huidige volume van 400 miljoen poststukken per jaar zal kunnen verdubbelen naar 800 miljoen in 2012. „Bedrijven moeten eerst hun lopende contracten met TNT Post uitdienen voordat ze bij ons terecht kunnen."

Focus op zakelijke post

Selekt Mail heeft vandaag wel meteen twee nieuwe klanten: pensioenfonds PGGM en postorderbedrijf Wehkamp. De postmarkt krimpt door digitalisering jaarlijks tussen de 3 en 5 procent. Is er dan wel plaats voor drie spelers? Bassant: „Op den duur niet, denk ik. Deutsche Post kijkt daarom naar alle opties, ook consolidatie." Sandd en Selekt Mail gaan zich hoofdzakelijk richten op de zogeheten transactiepost: bankafschriften, verzekeringspapieren, post van midden- en kleinbedrijf.

Ze laten de particuliere post over aan TNT. Dit tot ongenoegen van TNT Post, een van de twee divisies van TNT, dat de komende vijf jaar nog gehouden blijft aan de universele dienstverlening: de wettelijk plicht om brieven overal in Nederland tegen dezelfde prijs te bezorgen. Sandd en Selekt Mail zouden nu ook gewone brieven kunnen ophalen en bezorgen, maar zijn niet bereid te investeren in de benodigde infrastructuur: brievenbussen, postzegels en een zesdaagse bezorging.

Minder bezorgdagen of duurdere postzegels

„Zo ontstaat er een grote discrepantie. Wij moeten nog zes dagen per week als een gek langs alle deuren om brieven te bezorgen tegen lage tarieven, terwijl de concurrent met de lucratieve zakenpost aan de haal gaat", zegt Ger Jacobs, commercieel directeur bij TNT Post. Jacobs vindt daarom dat het aantal bezorgdagen moet worden beperkt tot vier dan wel vijf óf de postzegelprijs omhoog moet.

Zijn de druiven zo zuur voor TNT Post? Jacobs: „Dat valt wel mee. Sinds 2000 is er al sprake van liberalisering en 50 procent van de markt kwam eerder vrij. We wisten dat dit ging gebeuren."

Op 1 januari 2011 moeten alle lidstaten van de EU hun postmarkt hebben opengesteld voor concurrentie. TNT Post verloor de afgelopen jaren 20 procent marktaandeel aan Sandd en Selekt Mail. „Het zal om kwaliteit gaan. Wij hebben een betrouwbare naam opgebouwd. Ik vraag me af hoe de concurrentie omgaat met vertrouwelijke post."

Nieuwe cao voor postbodes

Ook voor de postbezorgers is 1 april een dag van grote verandering. Er is een nieuwe cao in werking getreden voor de werknemers van Sandd en Selekt Mail, die ook geldt voor Netwerk VSP, de low cost bezorgdienst van TNT Post. Tot nu toe kregen de bestellers een stukloon via een zogeheten ovo (overeenkomst van opdracht). De bedrijven hebben toegezegd dat ze binnen 3,5 jaar met 80 procent van hun bezorgers een arbeidsovereenkomst afsluiten op basis van het minimumloon.

„Nog steeds geen vetpot", zegt bestuurder Roelie Hidding van FNV Bondgenoten, „maar deze afspraak is op dit moment het meest haalbare. De arbeidsvoorwaarden waren tot nu toe dramatisch slecht: ver onder het minimum, geen uitbetaling bij ziekte, geen enkele rechtszekerheid. We zijn door een bodem gezakt, maar er ligt nu een kans om tot iets normaals te komen."

Geen gedwongen ontslagen

Vorige maand sloot ook TNT Post een principeakkoord voor een nieuwe cao met de bonden. De werknemers leveren 15 procent van hun salaris in. In ruil daarvoor belooft TNT dat er de komende drie jaar geen gedwongen ontslagen zullen vallen.

Dat akkoord lijkt een vroege dood te sterven. „Voor de ledenraadplegingen gaf ik het akkoord een kans van fiftyfifty", zegt Peter Wiechmann, bestuurder bij Abvakabo FNV. „Maar na een aantal bijeenkomsten met werknemers verwacht ik dat een meerderheid straks nee gaat zeggen." Wiechmann houdt in dat geval rekening met een ‘oorlogsscenario’: „Dan wordt het onderhandelen over reorganisaties en sociale plannen."

Hij denkt dat de eerste jaren „cruciaal" zullen zijn voor de postbedrijven. „Het gevecht om de klant gaat door." Op het gebied van arbeidsvoorwaarden zullen de bedrijven dichter naar elkaar toe groeien, verwacht Wiechmann. Waar Sandd en Selekt hun bezorgers meer deeltijdbanen aan willen bieden, zal TNT een omgekeerde ontwikkeling doormaken. „Uiteindelijk zullen de verschillen in de sector niet meer zo groot zijn. Het worden allemaal deeltijdbaantjes."

16:15 Gepost door Pol de postman in Algemeen | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

Commentaren

Interessant Interessant artikel, mooie analyse van wat er op het moment gebeurd in de postmarkt. Uiteindelijk zullen er toch weer bedrijven moeten verdwijnen als er nog minder post komt.

Gepost door: Ivo | 17-01-10

De commentaren zijn gesloten.