05-04-09

postkantoor gevloerd... door automaat en internet...

toekomst_1Postkantoor gevloerd door automaat en internet

De geldautomaten en het internet hebben het gewonnen van mensenhanden. Het postkantoor in het winkelhart van Etten-Leur is bijna leeg. De vier medewerkers sluiten op deze eerste vrijdag van april de deur voorgoed.

"Straks gaan we met z'n allen nog een hapje eten. Maak er niet een te triest verhaal van", zegt manager Marc Raaijmakers (47).

Het is het eind van een tijdperk: in 1873 opende het postkantoor zijn deur in een pand aan de Markt in Etten, dat in mei 1940 door oorlogshandelingen is verwoest. Postkantoor en Rijkspostspaarbank waren er toen overigens al vertrokken.

Postkantoren BV, waarin ING en TNT Post samenwerken, sluit alle 250 postkantoren in het land. Dat gaat ten koste van 1850 arbeidsplaatsen. Etten-Leur vormt geen uitzondering. Deze maand nog gaan in Zevenbergen en Dronten de kantoren dicht. In juni volgt Oosterhout en in oktober het kantoor in Breda, Roosendaal en Bergen op Zoom zijn volgend jaar aan de beurt. In 2012 telt Nederland geen postkantoren oude stijl meer.

Aan het Hof van den Houte stappen Sanne en Lisa de Zwaan het kantoor binnen. De tweeling komt voor een beltegoed. "Jullie gaan vandaag dicht, hè? We komen nog even afscheid nemen. Moeten we voortaan naar die stomme fietsenwinkel voor een beltegoed."

Achter de balie staan dozen vol chocolade, kaarten, flessen wijn en nog meer cadeaus van trouwe klanten. "Dat doet je wel heel erg goed, hoor", zegt Peter Luijkx (50), ook namens zijn collega's Marc Raaijmakers, Gerard Martens (51) en Betty van Riel (54).

Geen van vieren heeft al een andere baan. Raaijmakers gaat het postkantoor aan de Oude Vest in Breda versterken; voor zo lang het duurt. Voor Luijkx geldt hetzelfde in Oosterhout. "Halverwege de jaren negentig kreeg ik al het gevoel: hier trek ik het niet tot mijn 65e. In die jaren zijn de postkantoren in bijna alle kleine plaatsen al gesloten", zegt Roosendaler Raaijmakers, die in 1978 bij de PTT in dienst kwam. " Je was ambtenaar. Ik heb de ambtseed nog afgelegd."

Hij herinnert zich dat indertijd honderden mensen per dag geld kwamen storten, kascheques of girobetaalkaarten inden op het postkantoor. "We zaten achter kogelvrij glas. Je was voortdurend aan het stempelen. Voor postpakketten voor het buitenland moest je een reeks formulieren invullen. Dat is allemaal geautomatiseerd. "

De 'giroblauwe' overhemden van het Etten-Leurse 'postkantoorkwartet' herinneren nog aan de drukke tijden. Luijkx wijst bovendien op het rode krijtstreepje op zijn pantalon: " PTT-rood, toen waren we nog niet geprivatiseerd."

Woordvoerder Paul Kok van Postkantoren BV zegt dat ING en TNT Post de bank- en postzaken splitsen en zo aansluiten op de wensen van de consument. "Als je een hypotheek afsluit, wil je dat niet aan de balie van een postkantoor doen. Dan wil je even rustig zitten. En bijna iedereen doet tegenwoordig aan internetbankieren."

Kortom, de tijden zijn veranderd. In Etten-Leur kunnen de klanten van het postkantoor voortaan terecht bij vijf postagentschappen. Drie extra, want tot voor kort waren dat er twee. En dat giroblauw is verruild voor ING-oranje, kan ook bijna niemand zijn ontgaan. " Je komt nu terecht bij het kassameisje van de supermarkt", verzucht Luijkx. "Een hoop kennis en ervaring gaat verloren. Dan heb je het bijvoorbeeld over het overschrijven van kentekenbewijzen. Zelfs de politie heeft altijd naar ons verwezen: 'Vraag het maar op het postkantoor, want daar weten ze het wel'. Dat moet nu allemaal via het internet. Veel mensen aan de balie zeggen: 'We snappen niet dat het postkantoor dicht gaat'. Maar ja, het is niet anders."

De vier medewerkers van het postkantoor vinden deze vrijdag maar een rare dag. "Ik ga tussen de middag nog even thuis eten", zegt Martens. "Nu kan het nog." En hoe laat sluit het postkantoor precies? "Om zes uur natuurlijk."

11:12 Gepost door Pol de postman in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.