07-04-09

uitverkoop... bij De Post...

pelikaanstraat
De Post houdt uitverkoop

Met het Kranslergebouw aan de Antwerpse Pelikaanstraat verkoopt De Post één van haar paradepaardjes. Daarnaast staan er nog drie Antwerpse postkantoren in de etalage. De Post belooft wel een kantoor te behouden in de stationsbuurt.

De Post is met het oog op de liberalisering in 2011 al een tijdje bezig haar vastgoed van de hand te doen. Daarbij worden een aantal ongebruikte kantoren verkocht. Nu zet De Post het Kranslergebouw in de etalage, het voormalige Antwerpse hoofdkwartier aan de Pelikaanstraat. 'Er is veel belangstelling', klinkt het bij De Post.

Of de verkoop een succes wordt, zal nog moeten blijken. 'Het is niet omdat er veel kandidaten zijn, dat de verkoop snel kan worden afgerond. Bij een vorige verkoop van één van onze panden, waren er 147 geïnteresseerden die een verkoopbundel aanvroegen. Maar we kregen amper drie biedingen binnen.'

De Kranslerbuilding is wel een puik stukje vastgoed, in de schaduw van het Centraal Station en grenzend aan de diamantwijk. Het is boven de gelijkvloers vijf verdiepingen hoog. De totale kantooroppervlakte bedraagt 8.391 vierkante meter, of meer dan anderhalf voetbalveld. In het complex is trouwens ook nog een voormalige, maar nu ongebruikte premetro-ingang. De verwarming gebeurt er met stookolie en het kadastraal inkomen bedraagt een forse 75.679 euro.

De Post wil minstens 3,5 miljoen euro voor het complex. Kandidaten kunnen een bod doen onder gesloten omslag.

Het Kranslergebouw herbergt één van Antwerpens drukste en populairste postkantoren. Of dat daar blijft, is voorlopig nog koffiedik kijken. In de verkoopbundel staat dat 'De Post overweegt een handelshuurovereenkomst af te sluiten voor een deel van de gelijkvloerse verdieping'. En dat 'overweegt' baart heel wat mensen zorgen.

'Of ons kantoor daar blijft, hangt af van de nieuwe eigenaar', reageert woordvoerder Fred Lens. 'Wij willen daar best blijven, maar misschien heeft de koper andere plannen. Maar als we daar weg moeten, dan zoeken we in de buurt een ander pand. We blijven zeker in de stationsbuurt aanwezig en wat ons betreft liefst op dezelfde plaats', belooft Lens.

Het gebouw in de Pelikaanstraat is niet het enige dat De Post van de hand doet. Zo is er ook het prachtige neogotische postgebouw aan het Sint-Jansplein. Dat heeft 747 vierkante meter op drie verdiepingen met een kelder. Het staat op de inventarislijst van het bouwkundig erfgoed, de eerste stap voor de bescherming als monument. De Post vraagt er minstens 490.000 euro voor.

Daarnaast zijn er nog twee postkantoortjes, als winkels en mede-eigendom in een flatgebouw: de Theofiel Roucourtstraat 27 in Berchem (268 vierkante meter) en de Joos Van de Steenelei 118 Deurne (74 vierkante meter). Voor het eerste vraagt De Post minstens 180.000 euro, voor het tweede amper 80.000 euro.

13:41 Gepost door Pol de postman in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.