07-04-09

wat met... de sociale opdracht...

gesloten'Dreigt Tante Post haar sociale opdracht niet te vergeten?'

Er blijft een postkantoor aan het Centraal Station, of toch minstens één in de stationsbuurt. Kan het na de verkoop niet langer in het bestaande gebouw, dan toch ergens anders in de wijk. Dat verzekerde De Post ons gisteren ten stelligste. Als het nodig blijkt, zal Het Nieuwsblad Tante Post aan die belofte te herinneren.

Want postkantoren behouden, was de laatste jaren niet haar sterkste kant. In ons land gingen er 277 voor de bijl. Alleen al in de stad Antwerpen moesten zes postkantoren de deuren sluiten. Dat dit diepe wonden heeft geslagen, hoeft weinig betoog, getuige de talrijke acties bij elke sluiting.

De Post vond dat niet echt een probleem, want het bedrijf zou met minstens een Postpunt altijd voor een alternatief voor de getroffen buurtbewoners zorgen. Zo'n posthoekje in een bibliotheek, supermarkt, krantenwinkel of tankstation is niet écht een waardige vervanger voor een klassiek postkantoor. Zo kan een klant er al niet voor alle verrichtingen terecht, alleen voor de meest courante.

Voorts onderzocht Test-Aankoop een half jaar geleden 164 Postpunten. 'De resultaten zijn ontstellend: zowat de helft van de bedienden mist de nodige kennis over de producten en diensten van De Post! Geen van de bedienden wist zich in elk van de zes onderzochte scenario's uit de slag te trekken. Slechts acht van de 164 brachten het er vrij goed vanaf', schreef de consumentenorganisatie. Toch lijkt Tante Post niet van plan het tij te keren, omdat zo'n Postpunt maar liefst drie keer goedkoper is dan een klassiek kantoor. Met het oog op de liberalisering van de postmarkt binnen twee jaar is het dan ook verleidelijk voor deze besparing te kiezen. Met de dienstverlening als offer op het altaar van de rendabiliteit. Tot wat zo'n blind kapitalisme kan leiden, heeft de wereld het laatste half jaar al met de banken meegemaakt. De Post was tot voor enkele jaren staatsbedrijf en staat nu op zelfstandiger benen met onder meer Deense aandeelhouders. Maar dreigt Tante Post niet stilaan haar sociale opdracht te vergeten?

19:15 Gepost door Pol de postman in Algemeen | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

Commentaren

hallo Pol, Hopelijk komt het niet zover als met de Banken.Maar inderdaad het sociale aspect wordt overboord gegooid .Het is precies of er mag geen dienstbetoon meer zijn.Ik hoop oprecht dat het tij nog mag keren.

Gepost door: magda | 07-04-09

De commentaren zijn gesloten.