09-04-09

TNT mag postbezorging... uitbesteden...

tnt_post_13TNT mag postbezorging uitbesteden

Niets staat TNT Post in de weg om de postbezorging op enkele dagen uit te besteden aan goedkopere partijen. Dat antwoordde staatssecretaris Frank Heemskerk (Economische Zaken) gisteren tijdens een spoeddebat op vragen van de Tweede Kamer.

Volgens de vakbonden dreigt de directie van TNT zijn medewerkers met uitbesteding als zij niet akkoord gaan met een loonsverlaging van 15 procent. Uitbesteding zou veel postbodes hun baan kosten. Over twee weken stemmen de vakbondsleden over de verslechterde cao.

Ondertussen maakt een aantal Kamerleden zich zorgen over de proefballonnen die TNT oplaat. Niet alleen dreigt het bedrijf met uitbesteding van postbezorging, de voormalige monopolist zou zelfs de maandagbezorging willen schrappen om kosten te drukken.

Daarnaast wordt gesuggereerd de prijs van de postzegel te verhogen. Als TNT de post door een ander laat uitvoeren, blijft het concern volgens de staatssecretaris wel verantwoordelijk voor de kwaliteit van de bezorging. Heemskerk verwacht dat de prijs van de postzegel voorlopig niet omhoog hoeft.

In 2007 maakte TNT nog een brutowinst van 16,4 procent op de postzegel. Het zegeltarief wordt niet door TNT zelf, maar door toezichthouder Opta vastgesteld.

Ook kan TNT of het kabinet niet op eigen houtje besluiten op minder dagen per week de post te bezorgen. "In de postwet staat zes dagen per week. Dat verandert pas als de Tweede Kamer de wet wijzigt", laat Heemskerk weten.

14:45 Gepost door Pol de postman in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.