23-04-09

De postbode sterft... uit...

grafDe postbode sterft uit

Nu de postmarkt volledig is vrijgegeven, moet TNT alle zeilen bijzetten om te overleven. De postbodes zijn boos op TNT én hun bond: na jaren van onvrede moeten zij in hun nieuwe cao tot wel 15 procent salaris inleveren.

Het is een zachte voorjaarsavond, even voor tienen, als een meute postbodes boos wegbeent uit vergadercentrum De Nieuwe Sociëteit, tegenover het station van Zwolle. Ze zijn er zojuist voorgelicht door hun vakbond FNV AbvaKabo over het principeakkoord voor een nieuwe cao. De bijeenkomst is nog gaande, maar de postbodes en -sorteerders hebben het wel gezien. Die nieuwe cao – waarin zij 15 procent salaris moeten inleveren– deugt niet. Ze zullen in meerderheid tegenstemmen. Dat afwijzing van de cao betekent dat 11.000 collega’s door TNT ontslagen worden, kan ze niet zo veel schelen. „Laat de hele boel maar uit elkaar knallen", roept een geëmotioneerde TNT-medewerker als hij de grauwe vergaderbunker uitkomt en gefrustreerd de Zwolse avond in stiefelt.

Zwolle is niet de enige plaats waar die woede zich manifesteert. „Van de zeven voorlichtingsbijeenkomsten in het land waar ik zelf bij geweest ben, waren er vier heel erg emotioneel", zegt Peter Wiechmann, onderhandelaar namens de FNV. En Paul Jekkers, bestuurder van de andere grote postbond BVPP: „Het heeft me wel verbaasd ja, dat er zo veel boosheid is bij de postmedewerkers."

Cees Terpstra is bijna veertig jaar postbode in Utrecht. Voor hij de straat opgaat, sorteert hij de post.

Wat is er aan de hand bij postbedrijf TNT? Directe aanleiding voor de ledenvergaderingen van de vakbonden is de nieuwe cao. Daarin werd vorige maand de unieke afspraak gemaakt dat TNT-medewerkers in de laagste vier salarisschalen, de postbodes en -sorteerders, de eerste jaren 5 procent salaris moeten inleveren. Afhankelijk van leeftijd en aantal dienstjaren loopt die loonsverlaging de komende jaren op tot 15 procent. Ook moeten ze per week een uur langer werken zonder daarvoor betaald te worden, gaan ze vrije zaterdagen inleveren en moeten ze pensioenpremie betalen, wat ze tot nu toe niet hoefden. In ruil daarvoor krijgen ze de garantie dat er de komende drie jaar geen ontslagen vallen.

Het is een noodgreep van de vakbonden en TNT Post, want dat bedrijf moet drastisch bezuinigen. Nadat de markt voor postpakketten al was vrijgegeven, mogen sinds deze maand ook andere bedrijven dan TNT Post brieven lichter dan 50 gram bezorgen. TNT is daarmee het monopolie dat het sinds 1807 op die markt had kwijt. En dat terwijl de hoeveelheid post door toenemend e-mailverkeer toch al afneemt. TNT verwacht dat het postvolume in 2012 is gehalveerd ten opzichte van 2001. Het alternatief voor de salarisvermindering is volgens TNT een massaontslag van 11.000 postbodes.

Want het zijn de ouderwetse postbodes met wie TNT in zijn maag zit: zo’n 18.000 allround-medewerkers die post sorteren, wijken voorbereiden, post bezorgen en brievenbussen legen. Vaak fulltimers die al jaren in dienst zijn en ooit als ambtenaar onder gunstige arbeidsvoorwaarden bij de PTT zijn begonnen. Nu TNT concurrentie krijgt van bedrijven als Sandd en Selektmail, die bezorgers betalen per afgeleverd poststuk, worden die ouderwetse postbodes te duur. TNT is ze dan ook aan het vervangen door eigen postbezorgers, veelal studenten en huisvrouwen die alleen post bezorgen en niet sorteren of voorbereiden. Ze zijn dan ook een stuk goedkoper dan de postbodes van weleer.

De postbodes kunnen de ontslaggolf nog zeker drie jaar tegenhouden door in te stemmen met de nieuwe cao. Maar dat doen ze niet. Een meerderheid van leden van vakbonden CNV en BVPP stemde al tegen. De uitslag van de stemming onder FNV-leden die vandaag bekend wordt, zal niet anders uitvallen.

Voelen de postbodes niet voor een werkgelegenheidsgarantie van drie jaar? „Nee, want we hebben er geen enkel vertrouwen dat de directie die afspraak nakomt", zegt een vrouwelijke postbode die in Zwolle staat na te praten over de ledenraadpleging. „We hebben eerder al eens atv-dagen ingeleverd in ruil voor een werkgarantie tot 2013. Maar die is gewoon weer geschrapt. Daar trappen we niet meer in."

„Er is heel veel wantrouwen tegen de directie", zegt CNV-onderhandelaar Inge Bakker. „En dat het alternatief 11.000 ontslagen is, interesseert ze niet. Mensen zijn zo boos dat ze zoiets hebben van: ontsla me dan maar meteen. Na mij de zondvloed."

De boosheid en het verdriet zitten dieper dan alleen de nieuwe cao-afspraken. „Ook de onvrede over de manier waarop mensen de afgelopen jaren door het bedrijf behandeld zijn, komt ineens naar boven", zegt Peter Wiechmann van FNV.

Daarover willen de postbodes in Zwolle, mits ze niet met hun naam in de krant komen, een boekje opendoen. „De tijd die je krijgt om je postwijk voor te bereiden is onrealistisch. Maar je chef rekent je er wel op af. En dan wordt er vervolgens een brief op het prikbord gehangen dat het allemaal nóg sneller moet.

20:15 Gepost door Pol de postman in Algemeen | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

Commentaren

De facteur Zo heet die man nog in Vlaanderen.
Voor oudere mensen.

Hier lees ik een postbode in hart en nieren.
Maar 'de dédain' van de heren aan de top
stinkt overal bij de banken, en ga zo maar verder ...

'golden parachutes' met geld van de belastingbetaler.

Een sociaal moreel verval.
Maar in liberale hersenen was het nooit anders.

Laat ons maar hopen op de volgende generatie, zeker?

Gepost door: Uvi | 28-04-09

De commentaren zijn gesloten.