24-04-09

ontslag... voor de helft van de postbodes...

Haags_museum_brengt_526303b
TNT ontslaat helft postbodes

TNT Post schrapt in drie jaar elfduizend voltijdbanen van postbodes en -sorteerders.

Het bedrijf rekent op enige duizenden gedwongen ontslagen onder de relatief dure krachten,van wie er nog 23.000 werken bij TNT.

TNT wil de bezorging op maandag uitbesteden aan een goedkoper bedrijf. Voor de bezorging in het buitengebied wil TNT zzp'ers inhuren. De post van bedrijven (ruim 90 procent van het totaal) wordt geconcentreerd bezorgd op drie dagen in de week .

Verder wil TNT een flink aantal van de zes sorteercentra en 186 bestelkantoren sluiten. Ook het transport van de post tussen de sorteercentra en bestelkantoren gaat naar derden. "We hakken binnen enkele maanden knopen door over deze maatregelen", zegt directeur Personeelszaken Gérard Aben.

De sanering is gisteren aangekondigd, nadat ook de leden van AbvaKabo FNV massaal nee zeiden tegen het voorstel voor een cao, dat neerkomt op 15 procent loon inleveren. In ruil daarvoor zou TNT een werkgelegenheidsgarantie voor drie jaar geven. Eerder stemden de leden van CNV en de BVPP tegen.

"Gedwongen ontslagen accepteren wij niet. Acties zijn onvermijdelijk zodra TNT dergelijke reorganisaties aankondigt ", aldus bestuurder Peter Wiechmann van AbvaKabo FNV. Het CNV sluit zich daarbij aan. "Van een bedrijf met zulke jaloersmakende winstcijfers zijn gedwongen ontslagen niet te verteren", aldus bestuurder Inge Bakker. Het steekt de bonden vooral dat de voltijds postbodes weg moeten, terwijl TNT goedkopere parttime postbezorgers blijft werven. Daarvan zijn er vijftienduizend.

TNT heeft zijn aandeelhouders beloofd om elk jaar 395 miljoen euro extra te bezuinigen tot en met 2015. Het voorstel over de postbodelonen zou 125 miljoen euro op leveren.

15:51 Gepost door Pol de postman in Algemeen | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

Commentaren

goede morgen Pol, Postbodes worden een uitstervend ras en dat is toch echt jammer!In onze huidige maatschappij is het precies of er geen dienstbetoon meer mag zijn. Want het valt niet te ontkennen dat postbodes een sociale rol spelen bij veel mensen.

Gepost door: magda | 25-04-09

De commentaren zijn gesloten.