26-04-09

Poolijs... voor uw brieven...

pool
De Post brengt zegels uit over de Noord- en Zuidpool.

Het ijs van de Noord- en de Zuidpool wordt beschouwd als een belangrijke graadmeter voor de evolutie van het klimaat op onze aarde. Het maakt duidelijk dat de veranderingen niet van voorbijgaande aard zijn en de strijd tegen de opwarming van de aarde een van de grootste uitdagingen van de toekomst is. De poolreizigers Alain Hubert en Dixie Dansercoer prijken op het blaadje met de twee zegels tijdens een expeditie. Zij weten door hun ervaring, beter dan om het even welke wetenschapper, dat de kwaliteit van het poolijs op sommige plaatsen sterk verminderd is. De postzegels tonen pinguïns en een ijsbeer en hebben een waarde van 1,05 euro, goed voor een internationale genormaliseerde zending.

België heeft altijd al een pioniersrol gespeeld op de Zuidpool, onder meer door de eerste overwintering op de Zuidpool van de Belgica-expeditie op het einde van de negentiende eeuw. Mede daardoor werd in 1959 de Antarctic Treaty opgesteld, bepaalt dat de Zuidpool een continent voor vrede en wetenschap zou worden.

Naar aanleiding van de vijftigste verjaardag van het verdrag werd er op vraag van Chili voor het eerst een echte internationale postzegeltentoonstelling op Antarctica georganiseerd. Ook België was aanwezig op de Expo-Antarctica Chile 2009 . Door het uitzonderlijke zomerweer begin dit jaar op de Zuidpool lokte de expo heel wat bezoekers. De meest opgemerkte was zeker Prins Albert II van Monaco.

21:00 Gepost door Pol de postman in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.