28-04-09

Zegetocht... voor zijn afscheid...

afscheid
'Zegetocht' tijdens laatste werkdag

De dressoir van zijn woning aan de Dr. Hermansstraat in Best is bezaaid met 45 flessen drank, cadeau- en bloembonnen en een doos met 130 brieven, tekeningen en kaarten.

De bewoners achter de 480 brievenbussen die postbode Henk van Avezaath (62) de afgelopen tien jaar bijna dagelijks aandeed, hebben hem niet ongemerkt gelaten tijdens zijn laatste dienstronde. Beduusd: "Een grote zegetocht. Ik dacht dat de koningin zou komen, maar het was voor mij." Vrijdag, op de Dag van de Arbeid, gaat Van Avezaath met de vut.
Voordeuren en tuinen waren uitgedost met ballonnen, vlaggetjes, kaarten, cadeaus en spandoeken. Een doek in de Mgr. Goossenstraat (foto): 'Henkie bedankt voor alle goeie post en nu in de vut, postjas uit en schort aan...' Uiteindelijk moest zijn dochter meefietsen om alle attenties in de fietstas thuis te krijgen.

Collega Mari zat achter het initiatief. Vorige week bezorgde hij een A4tje in de buurt. Of ze hun postbode op zijn laatste werkdag wilden bedanken voor jarenlang trouwe dienst. Dat verzoek was niet aan dovemansoren gericht. Toen Van Avezaath halverwege zijn wijk was, moest collega Marjan bijspringen. "Anders was alle post nooit voor vijf uur bezorgd. In de Speelheideweg bijvoorbeeld stonden vijf vrouwen op straat. Bij hen ben ik op de koffie geweest."

Het begon 's ochtends vroeg op het postkantoor. Zijn werkplek was versierd met ballonnen en vlaggen. Net als zijn postkar. Op het eerste adres stonden vier flesjes bier en een kaart op de stoep. Voor een andere woning een verfblik, mét kwast en de tekst: 'alleen de buitenkant graag'.

In de wijk Hoge Akker wordt Van Avezaath omschreven als een sympathieke postbode, altijd met goeie zin, een grapje en een positief woord. De mensen kennen hem en hij kent de mensen. Dat komt ook omdat Van Avezaath zijn eigen postbode is. Hij bezorgde de post in de helft van de woningen in Hoge Akker. Daar woont hij zelf bijna 39 jaar. Rond half elf kwam hij steevast thuis, voor de koffiepauze.

Bezorgen in de eigen wijk. Een bewuste keuze. "Ik bezorgde in Aarle, in het buitengebied. Auto in, auto uit. Ik kende iedereen, maar zag nagenoeg niemand. Toen deze wijk vrijkwam doordat een collega met pensioen ging, hapte ik toe. Lopen door de wijk. Lekker relaxed en gezellig. Vooral op zaterdag, als de mannen in de tuin werken of de auto wassen. Praatje zus, praatje zo. Dat ga ik missen, zeggen sommigen. Maar doordat ik bij mijn geprekspartners in de buurt woon, blijf ik ze onder ogen komen."

Na 48 werkjaren vindt Van Avezaath het welletjes. "Het is mooi geweest. Ik ga genieten, bijvoorbeeld van mijn kleinkind. Een tweede is op komst."

Voordat hij 35 jaar geleden bij de post kwam, werkte hij van zijn veertiende tot zijn 28e bij Philips. "Om wat bij te verdienen, ging ik als avondwerker bij de post werken. Toen zag ik dat het leven van een postbode mooi en vrij is. Na een sollicitatie ben ik aangenomen." 

19:15 Gepost door Pol de postman in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.