07-05-09

Deutsche Post wil postbodes... gratis laten langer werken...

marx_stampBond vecht cricisplannen Deutsche Post aan

Bij Deutsche Post tekent zich een conflict af met vakbond Verdi. Deutsche Post wil, als antwoord op de recessie en de snel teruglopende resultaten, onder meer de 80.000 postbodes in Duitsland gratis langer laten doorwerken. De bond kondigt daartegen verzet aan, omdat langer doorwerken arbeidsplaatsen zou kosten. Deutsche Post denkt ook aan opschorting van loonsverhogingen, uitbesteding van diensten aan andere bedrijven en vergroting van postwijken.

Vorig jaar sloten Deutsche Post en Verdi een cao voor 130.000 werknemers waarin een loonsverhoging was opgenomen. Deutsche Post zegt nu, die loonsverhoging niet meer te kunnen opbrengen. Er ligt ook een akkoord over een verdere loonsverhoging per december dit jaar van 3 procent. Daar zou Deutsche Post nu graag van af willen.

Concerntopman Frank Appel meent dat de economie nu de bodem wel ongeveer heeft bereikt, maar verwacht voorlopig geen sterk herstel. Er moet in alle divisies op kosten worden bespaard. Bij briefpost is de neergang structureel, omdat steeds minder brieven worden verzonden. De recessie leidt wel tot een tijdelijke nog sterkere teruggang. Bij het postbedrijf wil Appel voor zo'n 300 miljoen euro aan besparingen doorvoeren. Zo wordt een deel van de post die nu op nachtvluchten meegaat, overgeheveld naar wegvervoer.

In het expresvervoer wil Appel managementslagen wegsnijden. Deze divisie moet 'slanker en slagvaardiger' worden, wat een besparing van 460 miljoen euro moet opleveren. In het hele concern moeten de indirecte kosten dit en volgend jaar met in totaal één miljard euro worden teruggebracht.

Deutsche Post zag de omzet in het eerste kwartaal 13 procent terugvallen, terwijl het bedrijfsresultaat, vorig jaar in de eerste drie maanden nog 539 miljoen euro, vrijwel verdampte tot 27 miljoen euro. Dat had ook te maken met bijzondere lasten. Worden die niet meegerekend, dan resteert een bruto resultaat van 312 miljoen euro. De nettowinst kwam uit op 944 miljoen euro, maar dat was weer te danken aan de verkoop van Postbank aan Deutsche Bank.

14:26 Gepost door Pol de postman in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.