08-05-09

geldkraan dicht... voor TNT-orkesten...

orkestorkest 2

TNT trekt handen af van blaasorkesten

Alle dertien muziekkorpsen van TNT hebben onlangs te horen gekregen dat het bedrijf de subsidiekraan gaat dichtdraaien.

Wanneer dat precies gaat gebeuren is niet bekend gemaakt, maar verwacht wordt dat het ongeveer een jaar zal duren.

Er zijn in het land 150 personeelsverenigingen van het bedrijf actief. Daarvoor geldt de norm dat minimaal 80 procent van de leden moet werken bij TNT. Voor de orkesten is die norm enkele jaren geleden al verlaagd naar 50 procent. Maar ook dát halen ze in Deventer niet meer. "Daarmee valt de grond voor de ondersteuning weg", zegt woordvoerder Wendy Eelsing van TNT. "Maar we trekken niet per direct onze handen er van af. De overgang moet soepel verlopen en daar nemen we de tijd voor. Daarom is er geen datum genoemd." Eelsing benadrukt dat het niets te maken heeft met de grote bezuinigingsoperatie waar het bedrijf mee bezig is.

Het TNT Orkest in Deventer telt op dit moment geen enkele TNT'er meer. Wel zijn er nog enkele gepensioneerde PTT'ers lid.

"Wij gaan op eigen kracht door", zegt voorzitter Fré Denekamp van het TNT Orkest in Deventer. "We moeten een nieuwe naam verzinnen; die hebben we nog niet. Daar beslissen de leden over."

Het Deventer orkest heeft de repetitieruimte in het postkantoor aan de Diepenveenseweg inmiddels al ingeruild voor een zaal in De Keurkamp (een school).

Denekamp ziet ook positieve kanten aan de nieuwe situatie. "Het voordeel is dat we geen verplichtingen meer hebben in de richting van het bedrijf." Hij merkte dat veel aspirant-leden nog dachten dat je bij TNT moest werken om lid te worden. Nu is volstrekt duidelijk dat dat niet het geval is.

De orkesten ontvangen subsidie voor het kopen van instrumenten en uniformen en voor het betalen van de dirigent. Vaak werd er ook gerepeteerd in een ruimte in het postkantoor. In Deventer heeft het oude postkantoor aan de Nieuw-

straat en later het postkantoor aan de Diepenveenseweg dienst gedaan als oefen- en opslagruimte.

"Het was ook niet meer van deze tijd dat een bedrijf er zoveel geld aan spendeert", zegt ex-dirigent Bart Voortman. "In feite was TNT sponsor van dertien orkesten. TNT houdt ermee op, maar handelt het wel netjes af."

14:33 Gepost door Pol de postman in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: nederland, deventer, tnt, orkest |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.