11-05-09

verzet tegen verkoop Royal Mail... groeit...

saleVerzet tegen verkoop Royal Mail groeit

 

Naast een groot deel van de Labour-parlementariërs dreigen nu ook de Conservatieven hun steun voor de privatisering van postbedrijf Royal Mail op te geven.

 

Als er te veel concessies worden gedaan aan muitende Labour-leden, vervalt onze steun voor de plannen van de regering, stelt Conservatieven-leider David Cameron in een interview met The Independent on Sunday.

Daarmee wordt het voorstel van de Britse regering om een minderheidsbelang in Royal Mail te verkopen onwaarschijnlijker. De regering-Brown staat onder grote druk om de voorwaarden waaronder het belang kan worden verkocht aan te scherpen.

Werkgelegenheid Royal Mail-medewerkers

Alleen als er garanties komen voor de werkgelegenheid van een groot deel van de Royal Mail-medewerkers, is een belangrijke minderheid van ongeveer 130 Labour-parlementariers bereid steun te verlenen aan de plannen. Als deze concessies er komen, trekken de Conservatieven de eerder geformuleerde steun voor de plannen van de Britse regering in.

De regering denkt met de verkoop van een belang van 30% van Royal Mail aan een derde partij ongeveer £3mrd (euro 3,36 mrd) binnen te halen. Hiermee kan een deel van het gapende pensioengat bij Royal Mail worden gedicht. De externe participatie wordt verder noodzakelijk geacht om de aanhoudende verliezen bij het Britse postbedrijf te stelpen.

Verwachte reorganisatie

De verwachte reorganisatie en de daarmee gepaard gaande ontslagen voor mogelijk 40.000 van de huidige 160.000 postmedewerkers, zorgt voor grote onrust. Afgelopen weekeinde organiseerden vakbonden bijvoorbeeld betogingen tegen de plannen in de Noord-Engelse stad Newcastle.

Eerdere voorstellen van de vakbonden om het postbedrijf om te zetten in een onderneming zonder winstdoelstelling, of in een onderneming waarvan het eigendom in handen van het personeel is, werden door de regering-Brown van tafel geveegd.

TNT en private equity-bedrijf CVC

Als belangrijkste kandidaten voor de koop van het onderdeel worden het Nederlandse TNT en private equity-bedrijf CVC genoemd. Afgelopen week werd duidelijk dat een derde gegadigde (Deutsche Post) is afgehaakt.

Voor CVC, voormalig eigenaar van Deense Post en huidig grootaandeelhouder van De Post in België, is het de vraag of de omstandigheden op de internationale kredietmarkt al zodanig zijn verbeterd dat het in staat is om een bod uit te brengen. TNT zelf kampt met tegenstribbelende aandeelhouders die een avontuur in het Verenigd Koninkrijk en de verwachte strijd met de nog machtige vakbonden, niet zien zitten.

Houding van vakbonden verwerpelijk

Minister van Economische Zaken Peter Mandelson vindt de houding van vooral de vakbonden verwerpelijk. In een gesprek met de BBC verklaarde hij gisteren dat de vakbonden 'zich fixeren op een houding waarin er niets mag veranderen. Alles wat privaat bezit is, is verwerpelijk en alles wat in openbare handen is goed, en de twee modellen mogen niet met elkaar worden gemengd.'

Met deze opstelling wordt volgens Mandelson een klimaat geschapen waarin buitenlandse investeerders worden afgeschrikt. Hij zegt vast te houden aan de oorspronkelijke plannen van de regering, een opstelling die hij vandaag verdedigt tijdens de behandeling van de voorstellen in het Hogerhuis.

Royal Mail gebukt onder concurrentiedruk

Royal Mail gaat gebukt onder hevige concurrentiedruk, onder andere van TNT. Ook sturen de Britten steeds minder brieven door de snelle opkomst van e-mail. Hoewel het bedrijf naar verwachting later deze maand nog een winstverdubbeling ten opzichte van het vorige boekjaar zal presenteren, is dit resultaat echter onvoldoende om het pensioengat van meer dan £ 9 mrd te dichten. Bovendien is de verwachting dat de winst de komende jaren sterk zal dalen en snel zal omslaan in een verlies. De onderhandelingen over de verkoop verlopen moeizaam. Naar verluidt eist TNT controle over de exprespostdivisie van Royal Mail en is het niet bereid om het door ministers beoogde bedrag te betalen. Een koper wordt niet opgezadeld met de problemen van het pensioenfonds. In de huidige voorstellen draagt de Britse belastingbetaler die kosten.

14:54 Gepost door Pol de postman in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: royal mail, protest |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.