02-06-09

actie tegen... test met postbezorgers...

testingDe Post :: Actie tegen test met postbezorgers

 

In het postkantoor van het Luikse stadje Hannuit, wou de directie op 19 mei een eerste test doen met het systeem van postbezorgers. Maar dat was buiten de militanten van het ACOD gerekend.

 

Om 7 uur ’s morgens hadden zich al enkele tientallen ACOD-miltanten aan het postkantoor van Hannuit opgesteld om de werknemers te informeren over het systeem dat De Post wil invoeren om haar personeelsbestand te rationaliseren met het oog op de liberalisering van de markt in 2011.

"De Post wil een systeem van ‘gelegenheidspostbodes’ invoeren," zei gewestelijk ACOD-secretaris Roger Hellinx. "De directie wil van het beroep van postbode, dat nu nog een duidelijk welomschreven statuut heeft, een precair ‘bijberoep’ maken, zonder statuut. Een huisvrouw of een student zouden dan de plaats innemen van beëdigde postbodes. Dat is een systeem waar wij niets van moeten weten. Nu is het nog een test, maar als we dit toelaten, is er geen weg terug."

De directie van De Post liet al weten dat de voorbereidingstijd van de rondes, drastisch zal verminderd worden, ook voor het uitreiken van pensioenen wordt minder tijd voorzien. Door de invoering van de elektronische handtekening zal er ook minder tijd worden besteed aan aangetekende brieven. Wat blijft er dan over van werk voor de "klassieke" postbode als de directie ondertussen ook nog eens de gewone bedeling van poststukken geleidelijk overdraagt aan die "postbezorgers"?

De vakbonden hadden alle linkse politieke partijen uitgenodigd om hun actie te ondersteunen. Enkel Hans Krammisch, PVDA-gemeenteraadslid in Seraing, was die ochtend aanwezig in Hannuit.

14:39 Gepost door Pol de postman in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.