17-06-09

ze bestelden pakjes... op een ander zijn adres...

bol_215525h
‘Bestellers’ bol.com in kraag gevat

Twee Papendrechters zijn opgepakt wegens oplichting, nadat ze 92 keer een bestelling bij postorderbedrijf bol.com hadden geplaatst op adressen van nietsvermoedende bewoners van portiek- of galerijflats in hun woonplaats.

De jongemannen, 17 en 20 jaar, hielden nauwlettend de postbode in de gaten. Zodra een zending was bezorgd, probeerden ze die uit de gleuf te hengelen. Als dat niet lukte, schroomden ze niet de brievenbus te slopen. In 64 gevallen konden ze de buit meenemen. De bewoners kregen later aanmaningen van bol.com.

Het duo kocht steeds bewust artikelen die door de brievenbus pasten. Hun aanhouding was het resultaat van nauwe samenwerking tussen politie, bol.com en TNT Post, meldt politiewoordvoerster Wilma Noordergraaf. ,,Toen het bol.com opviel dat er veel soortgelijke klachten uit Papendrecht kwamen, deed het bedrijf aangifte. Uit een tijdrovend onderzoek, waarbij zelfs de postbode in de gaten hield of hij in de gaten werd gehouden, kwamen deze verdachten naar voren.’’ De mannen zijn voorlopig weer op vrije voeten.

Daniël Ropers, algemeen directeur van bol.com, spreekt over ‘crimineel gedrag’ waar het bedrijf fel tegen optreedt. ,,Wij krijgen enkele malen per jaar met dit soort fraude te maken. Bijna altijd worden de daders gepakt en veroordeeld. Het zwakke punt voor hen is altijd dat ze ergens in de buurt van het afleveradres zitten.’’ Bol.com heeft een team dat continu speurt naar verdachte patronen in bestellingen. Ropers: ,,Wij worden steeds slimmer.’’

Simone van den Berg (23) was een van de gedupeerden in Papendrecht. Ene ‘Joop van Eik’ kocht via haar adres zeventien artikelen in één keer: onder meer dvd’s en een Harry Potter-audioboek. Ze kreeg van bol.com aanmaningen voor 312,50 euro en vorige week een incassobrief. ,,Ik heb al zes keer gebeld en nog vaker gemaild.’’ Ropers laat weten dat hier iets fout moet zijn gegaan en belooft dat recht te zetten.

16:15 Gepost door Pol de postman in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.