21-06-09

vakbonden zoeken alternatief... voor massaontslag...

min 1Vakbonden TNT zoeken alternatief voor massaontslag

De vakbonden bij TNT Post gaan onderzoek laten doen naar alternatieven voor het dreigende massaontslag bij het bedrijf.

 

AbvakaboFNV, BVPP en CNV Publieke Zaak willen een extern bureau vragen om een plan op te stellen. Dat hebben de drie vakbonden vrijdag bekendgemaakt.

TNT Post is van plan om de komende drie jaar 11.000 banen te schrappen om zo jaarlijks euro125 mln te besparen. Op die manier wil het bedrijf zich weren tegen dalende volumes als gevolg van meer concurrentie en de vervanging van post door elektronische media. Eerder hadden TNT en de bonden als alternatief een principeakkoord bereikt over loonsverlaging in ruil voor baangaranties, maar dat is door de vakbondsleden naar de prullenbak verwezen.

Onderhandelingen opgeschort

De bonden willen laten onderzoeken hoe TNT een gezond en toekomstbestendig bedrijf kan blijven zonder gedwongen ontslagen en zonder verslechtering van arbeidsvoorwaarden voor de huidige medewerkers. Het onderzoeksresultaat moet begin september klaar zijn. Tot die tijd zijn de onderhandelingen over een nieuwe cao opgeschort. 'We zoeken naar antwoorden op de vraag of de berekeningen van TNT over de reorganisatie nog kloppen', zegt bestuurder Paul Jekkers van de BVPP. 'De uitgangspunten kloppen waarschijnlijk niet meer, want die zijn gebaseerd op onderzoek uit 2006.'

TNT heeft aangegeven open te staan voor 'realistische alternatieven', maar het bedrijf houdt wel vast aan de besparingsdoelstelling. Het bedrijf is bereid mee te werken aan het onderzoek en zal het onderzoeksbureau van de benodigde informatie voorzien.

Twee jaar geleden lieten de bonden ook al een extern onderzoek doen naar de noodzaak van de toenmalige reorganisatieplannen van TNT. Consultancybureau BCG concludeerde destijds dat het schrappen van duizenden banen gerechtvaardigd was.

'Geactualiseerde second opinion'

Volgens Inge Bakker, bestuurslid van CNV Publieke Zaak, is een nieuw onderzoek nuttig. 'Na twee jaar is het zinnig om te kijken of de prognoses van toen werkelijkheid zijn geworden. Nu is er sprake van een sector-cao voor nieuwe postbedrijven, daar had twee jaar geleden nog niemand op gerekend.'

Jekkers van de BVPP wijst er ook op dat de liberalisering van de postmarkt veel langer geduurd heeft dan verwacht. Volgens Abvakabo-bestuurder Peter Wiechmann is het onderzoek een 'geactualiseerde second-opinion', maar is het nieuwe onderzoek ook breder van opzet dan het BCG-rapport uit 2007.

Om te voorkomen dat BCG zijn eigen onderzoek moet beoordelen, kiezen de bonden deze keer voor een ander onderzoeksbureau. 'Welk bureau het wordt, is nog niet besloten', zegt Bakker.

14:19 Gepost door Pol de postman in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.