05-07-09

over tien jaar... zijn de postbodes verdwenen...

meid
postbode over tien jaar verdwenen

Over tien jaar is de postbode zo goed als verdwenen en heeft internet die functie grotendeels overgenomen. Dat voorspelt Harry Koorstra, directievoorzitter van TNT Post, zaterdag in NRC Handelsblad.

Koorstra schetst een somber toekomstbeeld van de postsector. "Er zal nog wel een mooi tijdschrift of een trouwkaart worden bezorgd, maar er zal geen post meer zijn in de context van een bedrijf dat op rendabele manier zes dagen per week bezorgt en waar kostwinners hun gezin mee kunnen onderhouden."

Deze week werd bekend dat de komende twee jaar zeker elfduizend van de 23 duizend banen verdwijnen bij TNT. Die sanering is nodig vanwege de opkomst van internet en de toegenomen concurrentie, licht Koorstra toe. "Er moet iets gebeuren, daarover is iedereen het eens, ook de bonden. We zijn nu nog rijk als bedrijf, we moeten iets doen, straks wordt het alleen maar erger."

De wettelijke verplichting om zes dagen per week post te bezorgen, is volgens Koorstra alleen van belang voor particulieren. Zij maken acht procent van de markt uit. "Voor bedrijven, die goed zijn voor 92 procent van de post, telt die zesdaagse bezorging veel minder. Als je het systeem voor de consument toch in stand wil houden, kan dat niet voor 44 cent per postzegel."

09:00 Gepost door Pol de postman in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.